Skip to main content

Ξέρετε τι είναι το έλαιο MCT;

O Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr μας εξηγεί το πού και πώς χρησιμοποιούμε το MCT oil ή αλλιώς τριγλυκερίδια διακλαδισμένης αλύσου.

Το MCT oil είναι μια μορφή λίπους του οποίου η απορρόφηση και η οξείδωση είναι πιο εύκολη συγκριτικά με τα υπόλοιπα λιπίδια. Για το λόγο αυτό εξάλλου η χρήση τους είναι ευρεία στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα MCT είναι τριγυκερίδια, άρα η δομή τους έχει ως εξής: τρία λιπαρά οξέα συνδέονται σε ένα μόριο γλυκερόλης. Αυτό που τα ξεχωρίζει όμως είναι το μήκος των ανθρακικών αλυσίδων των λιπαρών οξέων που είναι μεταξύ 6-12 ατόμων άνθρακα. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό στο οποίο οφείλουν την πιο εύκολη και άμεση απορρόφησή τους από τον εντερικό αυλό. Αντίστοιχα με τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (6-12 άτομα άνθρακα), έχουμε τα τριγλυκερίδια βραχείας αλύσου (<6 άτομα άνθρακα), τα τριγλυκερίδια μακράς αλύσου (13-21 άτομα άνθρακα) και τα πολύ μακράς αλύσου (>22 άτομα άνθρακα).

Διαβάστε περισσότερα