Skip to main content

4 εστιατόρια στην Αθήνα που σερβίρουν βιωσιμότητα

Σε μια εποχή που παγκοσμίως η τάση για στροφή προς τη βιωσιμότητα είναι ταυτόχρονα και μονόδρομος, η εστίαση παίρνει δυναμικά τη σκυτάλη και οι σεφ κάνουν τις δικές τους προτάσεις, σερβίροντας εκτός από εκλεκτά πιάτα και σεβασμό στο περιβάλλον, από του δικό τους μετερίζι.

Πηγαίνοντας 3 δεκαετίες πίσω, ο Moby πρέπει να ένιωθε πολύ μόνος σε αυτό τον κόσμο όταν το 1987 αποφάσισε να γίνει vegan για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, σε μια εποχή που όσοι απείχαν από τα ζωικά έτρωγαν κυριολεκτικά σχεδόν μόνο μαρούλια και μετριούνταν στα (μισά) δάχτυλα του ενός χεριού.

Σίγουρα τότε ο διάσημος μουσικός δεν θα περίμενε ποτέ ότι θα ερχόταν η εποχή που ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Νέας Υόρκης, βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin, το Eleven Madison Park, θα ανακοίνωνε μετά τα lockdown ότι θα σερβίρει αποκλειστικά vegan πιάτα, γιατί όπως είχε αναφέρει ο σεφ και ιδιοκτήτης, Daniel Humm, «το σύγχρονο φαγητό, απλώς δεν είναι πλέον βιώσιμο». Ούτε θα πίστευε ποτέ ότι επιδραστικοί σεφ της σύγχρονης εποχής, όπως ο Rene Redzepi, θα έκλεινε (ξανά) ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το Noma, με σκοπό να επανέλθει με το Noma 3.0, γιατί το fine-dining μοντέλο κουζίνας δεν είναι πια βιώσιμο. Ή ότι ο οδηγός Michelin θα βράβευε με Green Star τις βιώσιμες πρακτικές στις κουζίνες ανά τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα