Skip to main content

Μέλισσες παίζουν… μπάλα

Να παίζουν μπάλα και να… σκοράρουν έμαθαν Βρετανοί επιστήμονες σε μέλισσες, διαπιστώνοντας ότι τα συγκεκριμένα έντομα έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, παρακολουθώντας άλλα έντομα.

Αν και οι μέλισσες δεν έδειξαν ασφαλώς να έχουν τις ικανότητες του… Λιονέλ Μέσι, απέδειξαν και σε αυτό το πείραμα ότι είναι έξυπνες και κοινωνικές, μολονότι ο εγκέφαλος τους είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τον εγκέφαλο των θηλαστικών.

Οι ερευνητές της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Όλι Λουκόλα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», πειραματίστηκαν στο εργαστήριό τους με μέλισσες βομβίνους (μπάμπουρες).

Πάνω σε μια πλατφόρμα τοποθέτησαν ένα πλαστικό σφαιρίδιο, το οποίο οι μέλισσες έπρεπε να σπρώξουν με τα πόδια τους σε μια τρύπα.

Όσες μέλισσες «σκόραραν», λάμβαναν ένα γλυκό ως ανταμοιβή, με τις μέλισσες να ανταποκρίνονται γρήγορα στην πρόκληση, μαθαίνοντας γρήγορα -και παρακολουθώντας η μία την άλλη- τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν.

Οι βομβίνοι έχουν προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων για τη μελέτη της βιολογίας τους και της κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ