Skip to main content

Ψευδάργυρος: γιατί είναι τόσο σημαντικός και πώς θα τον λάβουμε σωστά;

 

Είτε περάσατε Covid-19, είτε όχι, σίγουρα ο γιατρός σας θα σας σύστησε να λάβετε ψευδάργυρο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας έναντι τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων ασθενειών. Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Σπυριδούλα Γεωργαλή, από το diatrofi.gr εξηγεί το γιατί και το πώς.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό ανόργανο στοιχείο για τον οργανισμό. Συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες όπως στον σχηματισμό των πρωτεϊνών, έχει πολύ σημαντική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη μεταφορά της βιταμίνης Α, στην αντίληψη της γεύσης και στο σχηματισμό του σπέρματος. Ακόμη, έχει αναπλαστική δράση και συμβάλλει στη γρήγορη  επούλωση των τραυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σπουδαίο ρόλο, καθώς συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ σχετίζεται και με το μεταβολισμό των βιταμινών και η ανεπάρκεια του συνοδεύεται συχνά και από ανεπάρκεια βιταμινών. Προκαλεί ανωμαλίες στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και κατ’ επέκταση στο μεταβολισμό της ενέργειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ψευδαργύρου βρίσκεται στα οστά, το δέρμα και τις τρίχες, ενώ το υπόλοιπο απαντάται κυρίως στο ήπαρ, στους νεφρούς και στους μυς.

Διαβάστε περισσότερα