Skip to main content

Όταν ο Μακρόν επαίνεσε το γαλλικό κρασί

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τον «εξαιρετικό πλούτο» του κλάδου του κρασιού στη Γαλλία, «έναν κόσμο αριστείας που ποτίζει τα εδάφη μας», λαμβάνοντας την Πέμπτη τον τίτλο της «προσωπικότητας της χρονιάς 2022» που απονέμεται από την Revue du vin de France (RVF).

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με αυτό το βραβείο, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια τελετής στο Παρίσι.

Του απονεμήθηκε επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν «υπερασπίζεται συστηματικά το κρασί», ενώ οι προκάτοχοί του ήταν είτε «αδιάφοροι» ή «αντίπαλοι» αυτού του ποτού, εξήγησε ο Ντένις Σάβεροτ, διευθυντής σύνταξης του RVF.

«Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, είχατε το θράσος να ισχυριστείτε, όπως ο ντ’Αρτανιάν και ο Πόρθος (σ.σ. από τους Τρεις Σωματοφύλακες): «Πίνω κρασί κάθε μέρα, μεσημέρι και βράδυ», χαιρέτησε, τονίζοντας ότι η κριτική του ήταν «χωρίς πολιτική».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός από τον κόσμο του κρασιού, διαβεβαιώνοντας το 2018 ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, «δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση για την ενίσχυση του νόμου Evin» που ρυθμίζει τη διαφήμιση αλκοολούχων ποτών από το 1991, με μεγάλη θλίψη ενώσεων που αγωνίζονται κατά του αλκοολισμού.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος επαίνεσε έναν τομέα που «φέρει την εικόνα, την αριστεία της Γαλλίας», του οποίου αντιπροσωπεύει «ένα μέρος της συνέπειας» της οικονομίας με τις 85.000 αγροκτήματα και περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ εμπορικού πλεονάσματος πριν από την κρίση του Covid.

«Το κρασί είναι η απόδειξη του γεγονότος ότι για να είσαι Γάλλος δεν χρειάζεται να είσαι κλειστός» γιατί «στις ρίζες μας είμαστε άνθρωποι που διψούν να αγκαλιάσουν τον κόσμο», πρόσθεσε.

Τόνισε την «αλληλεγγύη» του κράτους όταν ο κλάδος χτυπήθηκε από την επιβολή φόρων από την κυβέρνηση Τραμπ, από την πανδημία και από το «ιστορικό ανοιξιάτικο πάγωμα του 2021». Επέμεινε επίσης στη σημασία της μεταρρύθμισης της ασφάλισης των καλλιεργειών, η οποία πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας για «να έχουμε πιο ανθεκτικές ποικιλίες σταφυλιού».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP