Χαρακτηρίζεται από γενναιοδωρία, φιλοξενία και ζεστασιά. Η Σενεγάλη είναι γνωστή ως «Γη της Teraanga».
Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί συχνά ορίζουν αυτή τη λέξη (επίσης γραμμένη ως «teranga») ως φιλοξενία, αλλά αυτός είναι «ένας χαλαρός τρόπος μετάφρασης», δήλωσε ο Pierre Thiam, Σενεγαλέζος σεφ και συνιδρυτής του εστιατορίου Teranga στη Νέα Υόρκη. «Είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό. Είναι τρόπος ζωής» πρόσθεσε, σύμφωνα με το BBC.
Οι επισκέπτες διαπιστώνουν ότι αυτή η αξία διαπερνά πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής στη Σενεγάλη. Η Teraanga δίνει έμφαση στη γενναιοδωρία του πνεύματος και στην κοινή χρήση υλικών αγαθών σε όλες τις επαφές – ακόμη και με αγνώστους.
Αυτό χτίζει μια κουλτούρα στην οποία δεν υπάρχει «άλλος». Μέσω αυτής της γενναιοδωρίας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την τάξη, δημιουργείται ένα συναίσθημα ότι όλοι είναι ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι.
Αν και βρίσκεται… παντού, η προέλευση της teraanga παραμένει μυστήριο. Ωστόσο, ιστορικοί συμφωνούν ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της περιοχής εδώ και αιώνες, πολύ πριν την ολλανδική, βρετανική και γαλλική αποικιακή κυριαρχία που διήρκεσε από το 1659 έως το 1960.
«Αυτή η νοοτροπία της αλληλεπίδρασης, της ανταλλαγής, θα μπορούσε πιθανότατα να εντοπιστεί στην εποχή των μεγάλων αυτοκρατοριών της Δυτικής Αφρικής», δήλωσε ο ιστορικός Ibra Sene, αναφερόμενος στις μεγάλες αυτοκρατορίες του Μάλι, της Γκάνας και του Songhai που κάποτε άνθισαν στην περιοχή.
Ο ίδιος εξήγησε ότι για περισσότερα από 1.000 χρόνια αυτή η περιοχή έχτισε την οικονομία της πάνω στο εμπόριο και ότι η ανταλλαγή αγαθών και ιδεών στις οποίες καλλιεργήθηκαν αυτές οι αυτοκρατορίες άνθισε λόγω αυτού του πνεύματος γενναιοδωρίας και ειλικρίνειας.
Αν και μια πρώιμη μορφή της teraanga πιθανότατα υπήρχε σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική, ορισμένοι εκτιμούν ότι η σύγχρονη ιδέα προήλθε από την πόλη Saint-Louis της βορειοδυτικής Σενεγάλης. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, το Saint-Louis ήταν βασική πόλη για τις γαλλικές αποικίες στη Δυτική Αφρική.
Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι του Saint-Louis έγιναν γνωστοί για τους τρόπους, την κουζίνα και τις θρησκευτικές γνώσεις τους. Ανεξάρτητα από το αν η teraanga ξεκίνησε στο Saint-Louis, παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή εκεί σήμερα.
Όταν η Σενεγάλη έγινε ανεξάρτητη το 1960, η λέξη «teraanga» χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος διαμόρφωσης της ταυτότητας της νεοσύστατης χώρας. Σήμερα, σειρά επιχειρήσεων – από εταιρείες ορυκτών έως ξενώνες – φέρουν το όνομα «teraanga» και οι επισκέπτες βλέπουν και αισθάνονται αυτήν την ιδέα σε όλη τη χώρα.
Με πληροφορίες από BBC