Skip to main content

Σώθηκαν 100 φάλαινες στη Σρι Λάνκα

Οι διασώστες της Σρι Λάνκα επέστρεψαν 100 φάλαινες στη θάλασσα οι οποίες είχαν παρασυρθεί μαζικά στην παραλία, σύμφωνα με το ναυτικό της χώρας.

Δεκάδες φάλαινες – οδηγοί άρχισαν να πλησιάζουν την ξηρά στο Panadura, 25 χιλιόμετρα νότια του Κολόμπο, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, και οι αρχές κινητοποιήθηκαν για να τις βοηθήσουν να επιστρέψουν στη θάλασσα.

Οι ντόπιοι έτρεξαν να συνδράμουν τους αξιωματούχους του ναυτικού της Σρι Λάνκα και της ακτοφυλακής.

Η Αρχή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Σρι Λάνκα (MEPA) είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ήταν το μεγαλύτερο κοπάδι από φάλαινες στην περιοχή της Νότιας Ασίας.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο για έναν τόσο μεγάλο αριθμό να φτάσει στις ακτές μας», δήλωσε ο επικεφαλής του MEPA Dharshani Lahandapura στο AFP, προσθέτοντας ότι η αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή.

Οι ομάδες διάσωσης εργάστηκαν όλη τη νύχτα με τη βοήθεια του ναυτικού, της ακτοφυλακής, των ναυαγοσωστών αλλά και των κατοίκων.

«Κατόπιν αιτήματος του διοικητή του Ναυτικού, αντιναύαρχου Nishantha Ulugetenne, τα τζετ σκι που πρόσφερε τοπικός σύλλογος θαλάσσιων σπορ χρησιμοποιήθηκαν για να τραβήξουν τις φάλαινες πιο βαθιά στον ωκεανό όλη μέρα και νύχτα», ανέφερε η δήλωση του Ναυτικού της Σρι Λάνκα.

Διερευνάται ο θάνατος τεσσάρων φαλαινών. Το ναυτικό είπε ότι ίσως οι φάλαινες ακολούθησαν μία που έχασε τον δρόμο της και έτσι παρασύρθηκαν στην παραλία., όπου κι εγκλωβίστηκαν.

Τον Σεπτέμβριο, σχεδόν 500 φάλαινες παρασύρθηκαν σε ακτή της Τασμανίας στην Αυστραλία, στη μεγαλύτερη παραλία της πολιτείας. Τουλάχιστον το ένα τρίτο πέθανε κατά τη διάρκεια προσπαθειών διάσωσης.

Οι φάλαινες είναι πολύ κοινωνικά ζώα και ταξιδεύουν σε κοπάδια, αλλά οι αιτίες για το πώς παρασύρονται στις ακτές δεν είναι ξεκάθαρες.

naftemporikigr με πληροφορίες cnn international