Skip to main content

Η πρώτη «ένεση» ρευστότητας στη Μαρινόπουλος

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη 
[email protected]

Άνοιξαν χθες οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης του εγχειρήματος διάσωσης της Μαρινόπουλος, με την εκταμίευση μέρους των 65 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο συνεννόησης συνεργασίας σε συμφωνία εξυγίανσης (MoU) το οποίο υπεγράφη μεταξύ τραπεζών – Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το σύνολο των κεφαλαίων του πρώτου πακέτου της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ήτοι 65 εκατ. ευρώ, είναι εγκεκριμένο και από χθες ξεκίνησε η σταδιακή διάθεση κεφαλαίων.

Σε πρώτη προτεραιότητα άρχισε χθες η καταβολή δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους, με στόχο την πλήρη εξόφληση των οφειλών της εταιρείας προς αυτούς. Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, ανέρχονται σε 1,5 μισθό. Ο στόχος της εταιρείας είναι η πλήρης εξόφληση να γίνει άμεσα, συνεπώς το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν αποπληρωθεί.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκεται σε ακολουθία με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στα τέλη Ιουνίου η αλυσίδα στο Πρωτοδικείο (κατά την εκδίκαση της έκδοσης προσωρινής διαταγής προστασίας στο πλαίσιο των αιτημάτων υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ρήτρα ότι «οι εταιρείες της Μαρινόπουλος Α.Ε. θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι διατηρούν το δικαίωμα -είτε ατομικά είτε συλλογικά- να ασκήσουν αίτηση ανάκλησης της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής. Παράλληλα με την καταβολή των δεδουλευμένων, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, μέρος από τα διαθέσιμα κεφάλαια θα κατευθυνθεί στη μερική εξόφληση ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων.

Σε δεύτερο χρόνο, περί τα τέλη του μήνα, τοποθετούν -οι ίδιες πηγές- την έναρξη εκταμίευσης ποσών για την εξόφληση των λοιπών προμηθευτών.

Προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και να ξεκινήσει η επανατροφοδότηση των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ράφια σε κεντρικά σημεία και δη στα υπερμάρκετ θα αρχίσουν σύντομα να γεμίζουν με εμπορεύματα που θα διαθέσει η Σκλαβενίτης ως «παρακαταθήκη» και θα προέλθουν κυρίως από τη δραστηριότητά της στη χονδρική μέσω της The Mart.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις θέλουν η εν λόγω «παρακαταθήκη» να μεταφράζεται σε τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ που θα δοθούν έμμεσα από την πλευρά της Σκλαβενίτης.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εκπρόσωποι του ομίλου Σκλαβενίτη έχουν ξεκινήσει τις προσεγγίσεις των προμηθευτικών επιχειρήσεων ζητώντας τους να συναινέσουν στον σχεδιασμό εξυγίανσης και συγκεκριμένα στο «κούρεμα» των απαιτήσεών τους, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 50%, όπως εξάλλου αναφέρεται και στο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο φάκελος για τον έλεγχο της νέας εταιρείας από τη Σκλαβενίτης.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο εγχείρημα προβλέπει συνολικά κεφάλαια που αγγίζουν το 0,5 δισ. ευρώ, με τη Σκλαβενίτης, που θα ελέγχει τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ και την «υποχρέωση» να διαθέσει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια ώστε να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος.