Skip to main content

Προς Πανγαία, Dimand και EBRD ο Πύργος του Πειραιά

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η κοινοπραξία των Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Dimand και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ολοκλήρωση και στη συνέχεια την εκμετάλλευση για 99 χρόνια του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά (ή Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά όπως επίσης ονομάζεται).

Πρόκειται για το κτήριο 28.000 τ.μ. που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού και παραμένει αναξιοποίητο από το 1973. Βάσει των πληροφοριών, η επένδυση -που είναι αναγκαία προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστούν και ζητήματα στατικότητας- είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία γραφειακών χώρων, χωρίς να αποκλείεται να δημιουργηθεί και ξενοδοχείο ή ένας συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων χρήσεων. Δεν επιτρέπεται ως χρήση η δημιουργία εμπορικού κέντρου.

Ως προς την κοινοπραξία που -εκτός απρόοπτου- θα αναλάβει την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά (εκκρεμεί η τυπική ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας), Πανγαία και Dimand έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία του Moxy Patra Marina, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο στην Πάτρα και είναι πιθανό να το επαναλάβουν και στην περίπτωση του δεύτερου Moxy που σχεδιάζεται με τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια (Σταδίου 65) σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα. Επίσης, από κοινού έχουν εξαγοράσει προς αξιοποίηση από την Alpha Bank την εταιρεία Alpha Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.) δύο οικόπεδα σε προνομιακή περιοχή στα Χανιά της Κρήτης. Η EBRD έχει επενδύσει στην Dimand (σχετική ανακοίνωση στο τέλος του 2017), ενώ συμμετείχε στο δάνειο που έλαβε η Invel για να αποκτήσει το ποσοστό που κατείχε η Εθνική Τράπεζα στην Πανγαία (η οποία θα μετονομαστεί σε Prodea Investments, σήμερα οι σχετικές ανακοινώσεις).

Η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά (22 όροφοι με συνολικό ύψος 84 μέτρα) αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής του Πειραιά και η απόφαση για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας ελήφθη στις αρχές του έτους. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, το ετήσιο αντάλλαγμα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 900.000 ευρώ ετησίως πλέον ΦΠΑ. Το αντάλλαγμα θα παραμείνει σταθερό κατά την πρώτη τριετία από την υπογραφή της σύμβασης, μετά δε από αυτό το χρονικό διάστημα θα αναπροσαρμόζεται σε ποσοστό όχι μικρότερο του 2% ετησίως. Βάσει πληροφοριών, επίσης, αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Reds (όμιλος Ελλάκτωρ).