Skip to main content

Η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον Πήγασο

Από την έντυπη έκδοση 

Ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο επι­χειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, καθώς εκτός από το ποσοστό που έχει αποκτήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (περίπου 19%), η εταιρεία Dimera συμφερόντων του κατοχύρωσε τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου, έπειτα από τη διενέργεια χθες πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Η Dimera κατέθεσε συνολική προσφορά ύψους 3,58 εκατ. ευρώ (3 εκατ. ευρώ για τα σήματα «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» και 580 χιλ. ευρώ για την ομάδα σημάτων της «Ημερησίας» – τρία εμπορικά σήματα και το Imerisia.gr). Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά και μάλιστα στην εκπνοή του χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο των σχετικών προσφορών.

Ταυτόχρονα, μία και μοναδική προσφορά κατατέθηκε και για τις μετοχές της εταιρείας «Άνωσις Α.Ε.». Οι 678.736 μετοχές της εταιρείας ανήκουν πλέον στο δικηγόρο Χρήστο Χαντζαρίδη του Δημητρίου έναντι 25.000 ευρώ (η προσφορά αυτή κατατέθηκε προχθές). Δεν υπήρξε άλλη προσφορά για μετοχές των εταιρειών της Πήγασος, με αποτέλεσμα γι’ αυτές να ματαιωθεί ο πλειστηριασμός.

Προηγουμένως -πριν από την έναρξη της διαδικασίας- οι εργαζόμενοι του Πήγασου που είχαν συγκεντρωθεί στο Ειρηνοδικείο χρειάστηκε να συνεννοηθούν και να «διαπραγματευτούν» με τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», που και χθες (όπως κάθε εβδομάδα) είχαν σκοπό να εμποδίσουν τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Πάντως, όπως εκτιμάται, ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς έχει εξαγοράσει μόνον τα σήματα, θα επανεκδώσει τις εφημερίδες έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει εξαρχής το προσωπικό που θα πλαισιώσει τις επιχειρήσεις του.

Στο μέτωπο των τηλεοπτικών καναλιών η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) με χθεσινές της δηλώσεις επανέλαβε τη διαφωνία της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεοπτικής διαφήμισης και έχει κατατεθεί στη Βουλή, καθώς και τις ενστάσεις της για τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) για την αδειοδότηση 7 τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος σημείωσε ότι είναι ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό γιατί καταστρατηγείται το δικαίωμα στις ελεύθερες συναλλαγές και ταυτόχρονα παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο. «Το κράτος δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός πληροφοριακού συστήματος – πλατφόρμας που αφορά την αγορά, εν προκειμένω την τηλεοπτική» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει με την ελάχιστη κρατική παρέμβαση.

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία ενημέρωσε χθες για τις θέσεις της το ΕΣΡ, αρχικά επεσήμανε ότι προφανώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν με νόμιμες άδειες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζεται η αποτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι.

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις προσφυγής στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες που επικράτησαν στον διαγωνισμό. Κατά την άποψη των σημερινών ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών η αδειοδότηση θα πρέπει να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει τη συντακτική ευθύνη γραμμικού περιεχομένου, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι ελεύθερες ή συνδρομητικές ή μικτού τύπου και ανεξάρτητα του μέσου διανομής του που μπορεί να είναι ακόμα και υβριδικός.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι τεχνολογικές εξελίξεις που επέρχονται, οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (αναβάθμιση της τεχνολογίας επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε DVD-T2HEVC) και οι σημερινές δυνατότητες του φάσματος. Όπως ειπώθηκε επίσης ο επενδυτής που θα συμμετέχει στην όποια διαδικασία χρειάζεται να γνωρίζει πόσες άδειες θα δοθούν συνολικά και όχι μόνον τον αριθμό των αδειών γενικού περιεχομένου (υποτίθεται ότι στη συνέχεια θα δοθούν περιφερειακές και θεματικές).

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κυριακόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ως επικεφαλής του Star, διέψευσε τις πληροφορίες που αναφέρουν συγχώνευση του προαναφερόμενου καναλιού με τον Skai, λέγοντας πως αυτό που αναζητείται από την πλευρά της επιχείρησης που ηγείται είναι η ενοικίαση τεχνικού εξοπλισμού.