Skip to main content

160+285 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για το Θριάσιο και τα Οινόφυτα

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected] 

Τα σχέδια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, και την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων με αρχικό κόστος εξυγίανσης τα 85 εκατ. ευρώ και συνολικό κόστος έως 285 εκατ. ευρώ, αλλά και το σχέδιό του για το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της, Αθανάσιος Ψαθάς.

Το 2018 η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ παρουσίασε αρνητικό EBITDA (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος προβλέπεται λειτουργική κερδοφορία 800.000 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι χρέη συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν συσσωρευτεί από τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε επιχειρηματικά και βιομηχανικά πάρκα της ΕΤΒΑ, και αφορούν κοινόχρηστες δαπάνες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ύδρευση, αποχέτευση, συντήρηση του οδικού δικτύου κ.λπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψαθάς, οι οφειλές προέρχονται από περίπου 700 επιχειρήσεις (σε σύνολο 1.650 που είναι εγκατεστημένες στις 29 περιοχές της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ), οι οποίες είτε δεν πληρώνουν καθόλου τις οφειλές για τα κοινόχρηστα, είτε πληρώνουν έναντι ή αμφισβητούν ορισμένες από τις χρεώσεις.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανήκει κατά 65% στην τράπεζα Πειραιώς και 35% στο Υπερταμείο. Παρέχει υπηρεσίες διοίκησης και διαχείρισης των περιοχών σε 25 από τις 29 ΒΙΠΕ που διαθέτει, συνολικής έκτασης 51.336 στρεμμάτων, από τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα προς πώληση για βιομηχανική εγκατάσταση τα 7.257 στρέμματα.

Εμπορευματικό κέντρο

Τα νέα έργα στα οποία επεκτείνεται η δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (80%) με την Goldair (20%).

Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς, αναμένεται έως το τέλος του έτους η τελική έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει η έναρξη της επένδυσης συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι το έργο θα δημιουργήσει 3.000 – 5.000 θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί η διάθεση της πλειονότητας των αποθηκευτικών χώρων που θα δημιουργηθούν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βιομηχανικό πάρκο

Σε εξέλιξη είναι επίσης η εξυγίανση του άτυπου βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα όπου είναι εγκατεστημένο το 40% της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας χωρίς οργανωμένες υποδομές. Το κόστος ανάπτυξης του έργου είναι 85 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 56 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από εισφορές σε χρήμα των ήδη κατεστημένων επιχειρήσεων στην περιοχή.

Θα απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ – 200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών και δικτύων. Εκτιμάται ότι το φθινόπωρο θα έχει συσταθεί η εταιρεία ανάπτυξης του επιχειρηματικού πάρκου, η οποία θα προχωρήσει σε ανάθεση του business plan για την υλοποίηση του έργου.

Στα επιχειρηματικά πλάνα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία δύο νέων βιομηχανικών περιοχών στην Πέλλα και την Κοζάνη. Στους στόχους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περιλαμβάνεται η δυνατότητα να μετατραπεί σε one stop shop που, εκτός από τη γη και τη διαχείριση των υποδομών, θα μπορεί να λειτουργεί και ως φορέας αδειοδότησης των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στις βιομηχανικές περιοχές. Επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων τα προϊόντα των οποίων υφίστανται μεταποίηση – επεξεργασία από επιχειρήσεις που είναι επίσης εγκατεστημένες σε οργανωμένες περιοχές.