Skip to main content

Στη νέα γραμμή εμφιάλωσης τα 4,5 εκατ. ευρώ της αμκ της ΕΖΑ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στην κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,5 εκατ. ευρώ προχώρησε στα τέλη της περσινής χρονιάς η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), εξέλιξη η οποία είχε προαναγγελθεί στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου να στηριχθεί το πλάνο των αναπτυξιακών σχεδιασμών, που -μεταξύ άλλων- προβλέπουν τη δημιουργία νέας γραμμής εμφιάλωσης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ζυθοποιίας, η νέα γραμμή συσκευασίας φιάλης στο εργοστάσιο στην Αταλάντη αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη. 

Ειδικότερα, η τρίτη αμκ στην οποία προχώρησε η ΕΖΑ ανήλθε τελικά στα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κάλυψή της συμμετείχε και το fund Damma Holdings, το οποίο και ενδέχεται μετά τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση να διευρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή του στη ζυθοποιία.

Συνολικά από το 2013 έχουν διατεθεί στην εταιρεία μέσω αμκ κεφάλαια συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αμκ κατά 2,5 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε το 2013, όταν και εισήλθε στην εταιρεία η Damma Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ακολούθησε η δεύτερη τον Αύγουστο του 2019, ύψους 1,315 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019. 

Όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση της ζυθοποιίας, τα φρέσκα κεφάλαια κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης των αναπτυξιακών σχεδιασμών για την περίοδο 2019-2023, που προβλέπει επενδύσεις πέραν των 20 εκατ. ευρώ. 

Σημαντικό μέρος των προϋπολογιζόμενων κεφαλαίων αφορά τη νέα γραμμή συσκευασίας φιάλης, που αποτελεί επένδυση ύψους περί τα 10 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η σύμβαση προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού ανήλθε στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας τοποθετούνται τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται να συνοδευτούν και με νέες ανακοινώσεις για στρατηγικές συνεργασίες και νέα προϊόντα.

Η λειτουργία της νέας γραμμής θα βελτιώσει την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για διπλασιασμό των εσόδων και του μεριδίου, το οποίο το 2018 διαμορφώθηκε στο 8%, καθώς να ενισχύσει τη δυναμική της επέκτασης των εμπορικών δυνατοτήτων. 

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συνεργασίες υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Μαΐου, η ζυθοποιία προχώρησε στη σύναψη σύμβασης πώλησης των προϊόντων της με τον όμιλο Goody’s-Everest. 

Σε επίπεδο εξωστρέφειας, στο επίκεντρο της ΕΖΑ τίθεται η διεκδίκηση ισχυρής θέσης στις κατηγορίες των αναψυκτικών με βύνη στις αγορές της Μέσης Ανατολής και τις αραβικές χώρες. Μάλιστα η εταιρεία από τα τέλη του 2019 φέρεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με τρίτο εισαγωγέα από την αγορά του Ισραήλ για ένα «ειδικό προϊόν» alcohol free μπίρας. 

Τα μεγέθη

Υπενθυμίζεται ότι η ζυθοποιία έκλεισε τη χρήση του 2018 με ενισχυμένα ενοποιημένα έσοδα κατά 16,3% στα 35,6 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: περιλαμβάνονται και στα στοιχεία της θυγατρικής Crystal Beverages A.E.). Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αποτελούν περί το 10% του συνολικού τζίρου της ζυθοποιίας.

Τα EBITDA γύρισαν θετικά στα 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιογόνων 0,811 εκατ. ευρώ το 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κέρδη 0,570 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν σε ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,811 εκατ. ευρώ.