Skip to main content

Με ενισχυμένα έσοδα και κέρδη η ποτοποιία METAXA

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Διατηρεί τη δυναμική της η ποτοποιία METAXA, 130 χρόνια μετά την ίδρυσή της, εμφανίζοντας σταθερά ισχυρή εικόνα εσόδων και κερδοφόρα αποτελέσματα, συντελώντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του μητρικού της ομίλου Remy Cointreau. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γαλλικός όμιλος, στα αποτελέσματα για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2018 «το House of Metaxa είχε μια ισχυρή χρονιά, η οποία αποδίδεται κυρίως στις δυνατές επιδόσεις που κατέγραψαν οι πωλήσεις στο metaxa 12 αστέρων στις βασικές του αγορές Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ρωσία, ενώ εξίσου θετικά αποτελέσματα εμφάνισε και στο κανάλι του travel retail (σ.σ. duty free)». 

Oι διεθνείς αναλυτές αναμένουν περαιτέρω ισχυροποίηση του brand metaxa και κατ’ επέκταση των μεγεθών του γαλλικού ομίλου, με γνώμονα την αποδοχή που φέρει επί κινεζικού εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον βρετανικό ιστότοπο just-drinks, το metaxa χαρακτηρίζεται το «next big thing» της Remy Cointreau. Να σημειωθεί ότι το ντεμπούτο στην Κίνα για το metaxa πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.Παράλληλα, ο βασικός στόχος της περιόδου 2017/2018 της διοίκησης της ελληνικής θυγατρικής αφορά αφενός την ανάπτυξη των πωλήσεων, αφετέρου τη διατήρηση ανοδικού εξαγωγικού όγκου. Με βάση το feedback του γαλλικού μητρικού ομίλου, η ΜΕΤΑΧΑ κατάφερε να κινηθεί σε ακολουθία με τον σχεδιασμό της παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και την επιβληθείσα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνεύματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε εγχώριο επίπεδο. 

Μολονότι δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα τα αποτελέσματα της χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2018 για την ελληνική θυγατρική, πρόσφατα γνωστοποιήθηκαν οι επιδόσεις της χρήσης που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017, στις οποίες αποτυπώνεται μια σημαντική ενίσχυση κερδοφορίας. 

Ειδικότερα, σε επίπεδο εσόδων, η αύξηση των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 2,7% στα 23 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 80% του όγκου των πωλήσεων της εταιρείας. Σε εγχώριο επίπεδο το μερίδιο της ποτοποιίας υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στο 7-8% στο σύνολο της κατηγορίας των αλκοολούχων.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 133% στα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, τα προ φόρων αποτελέσματα κατά 153% στα 3,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 0,429 εκατ. ευρώ από τη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Σε επίπεδο υποχρεώσεων, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της ΜΕΤΑΧΑ αφορά δάνειο που έχει λάβει η εταιρεία από την συνδεδεμένη οντότητα «Finance Remy Cointreau SA» με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα δάνεια ύψους 12,7 εκατ. ευρώ την 31η Μαρτίου 2017 (στις 31η Μαρτίου 2016 ήταν 13,7 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο κίνησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η METAXA εξάγεται σε πάνω από 60 χώρες, ενώ συμπεριλαμβάνεται στα 100 πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 10 εκατ. φιάλες. Το metaxa είναι διαθέσιμο σε πέντε ποιότητες: «τριών αστέρων» (τουλάχιστον τριών ετών), «πέντε αστέρων» (τουλάχιστον πέντε ετών), «επτά αστέρων» (τουλάχιστον επτά ετών), 12 αστέρων (τουλάχιστον 12 ετών) και Private Reserve, με αποστάγματα άνω των 30 ετών. Tο metaxa δεν συγκαταλέγεται ούτε στην κατηγορία των λικέρ, ούτε σε αυτή του μπράντι, καθώς από τη δεκαετία του ‘80 αποτελεί μια κατηγορία μόνο του, το οποίο χρήζει σημαντικής αποδοχής από τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο.