Skip to main content

Ξεπερνά το 1 δισ. η επένδυση της Invel στην Εθνική Πανγαία

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Θα ξεπεράσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ (2013 και 2019) η επένδυση της Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ελληνική εταιρεία real estate και θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, έπειτα από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (call option) στην οποία προέβη η Invel, την περασμένη Παρασκευή, για την απόκτηση του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία και η οποία γνωστοποιήθηκε το Σάββατο με ανακοίνωση του private equity fund (η ανακοίνωση της Εθνικής αναμένεται σήμερα).

Η σε εξέλιξη διαδικασία για την απόκτηση του 33% είχε προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία των δύο μετόχων (Εθνικής Τράπεζας και Invel) το 2013, όταν η Invel με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου είχε εξαγοράσει από την τράπεζα το 66% της Πανγαία, έναντι τιμήματος 650 εκατ. ευρώ. Για το εναπομείναν ποσοστό, όπως είχε συμφωνηθεί, η τιμή ανά μετοχή είναι η μέση χρηματιστηριακή τιμή του τελευταίου τριμήνου του 2018, με το συνολικό ποσό που θα εισπράξει η Εθνική Τράπεζα στο τέλος Μαΐου να ανέρχεται σε 390,8 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των 390,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από την Invel με ίδια κεφάλαια (άνω των 220 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο με τραπεζικό δανεισμό (από κοινοπραξία τραπεζών). Σημαντική θα είναι η συμβολή των επενδυτικών κεφαλαίων Castlelake και Coller Capital, τα οποία εισήλθαν πέρυσι στην Invel. Στο «τιμόνι» της Πανγαία βρίσκεται ο Άρης Καρυτινός (διευθύνων σύμβουλος), έχοντας δίπλα του καταξιωμένα στελέχη, όπως η Τερέζα Μεσσάρη, γενική διευθύντρια Οικονομικών και Εργασιών, υπεύθυνη Εξυπηρέτησης Μετόχων και Δημοσίων Σχέσεων, ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, διευθυντής Επενδύσεων, και η Άννα Χαλκιαδάκη, αναπληρώτρια οικονομική διευθύντρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013, όταν εισήλθε η Invel στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία, η αξία της ακίνητης περιουσίας της ΑΕΕΑΠ ήταν 930,8 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2018 είχε διαμορφωθεί σε 1,640 δισ. ευρώ. Με τις νέες επενδύσεις που έχει ανακοινώσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και αυτές που εξετάζει εκτιμάται ότι στο τέλος του 2019 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Δημόσια πρόταση για το 3%

Όταν η συμφωνία εξαγοράς του 33% ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση της Invel για την εξαγορά του πολύ μικρού ποσοστού που απομένει σε άλλους μετόχους (περίπου 3%). Η διαδικασία αυτή έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό.
Ο επόμενος σημαντικός σταθμός για την ΑΕΕΑΠ θα είναι, όπως εκτιμάται, στις αρχές του 2020 όταν θα επιχειρηθεί αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και για να αποκτήσει ικανή διασπορά στη μετοχή της (free float), κάτι που είναι αναγκαίο βάσει του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΑΕΕΑΠ. 

Η επίσημη ανακοίνωση

Η επίσημη ανακοίνωση της Invel έχει ως εξής: «H Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 29.3.2019 απέστειλε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος γραπτή ειδοποίηση περί άσκησης του Δικαιώματος Αγοράς Μετοχών σύμφωνα με τον όρο 3.3.a.2 της “Συμφωνίας Μετόχων” που έχει συναφθεί μεταξύ των εταιρειών ΕΤΕ, Invel, Invel Real Estate Partners Greece L.P., Invel Real Estate Partners Greece SAS, Invel Real Estate Partners Two Limited και Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (η Πανγαία) αναφορικά με την Πανγαία.

Σύμφωνα με τους σχετικούς όρους της Συμφωνίας Μετόχων και της Γραπτής Ειδοποίησης περί άσκησης του Δικαιώματος Αγοράς Μετοχών, η Τιμή Εξάσκησης ορίζεται σε 4,684 ευρώ ανά μετοχή, το συνολικό πληρωτέο ποσό για την απόκτηση του μετοχικού ποσοστού της ΕΤΕ (το οποίο ποσοστό ισοδυναμεί με 83.438.113 μετοχές) ανέρχεται σε  390.824.121 ευρώ και η ολοκλήρωση της αγοράς των μετοχών της ΕΤΕ από τις εταιρείες Invel Real Estate B.V. και CLHermes Opportunities, L.P., που έχουν ορισθεί από την Invel για την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος, προβλέπεται να επέλθει μέχρι τις 30.05.2019.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι παρά την συμβατική λήξη της “Συμφωνίας Μετόχων” κατά την ημερομηνία της 31ης Μαρτίου του 2019, η ΕΤΕ θα εξακολουθεί να ασκεί τον έλεγχο στην Πανγαία (συμφώνως προς τις σχετικές για το θέμα αυτό προβλέψεις της εφαρμοστέας νομοθεσίας και τους όρους της “Συμφωνίας Μετόχων”) έως και το χρονικό σημείο της ολοκλήρωσης της συναλλαγής πώλησης και αγοράς του εν λόγω μετοχικού ποσοστού της ΕΤΕ καθώς και της λήψης των σχετικώς απαιτούμενων αποφάσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της Πανγαία αναφορικά με το θέμα αυτό».