Skip to main content

Πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα θα επιφέρει η μείωση της νέας ΚΑΠ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Μείωση τουλάχιστον 10% στο μέσο αγροτικό εισόδημα των Ευρωπαίων παραγωγών αναμένεται να προκαλέσει ενδεχόμενη περικοπή κατά 30% του προϋπολογισμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, κατά την ομιλία του στο 1ο Αγροτικό Συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «για την περίοδο 2014-2020 η ΚΑΠ προβλέπει απορρόφηση κονδυλίων συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ που διοχετεύονται σε μέτρα στήριξης της αγοράς, άμεσες πληρωμές σε αγρότες και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Στον βαθμό που στη νέα ΚΑΠ επέλθει μείωση της τάξεως του 30% (σ.σ.: ήτοι 120 δισ. ευρώ), τότε η απώλεια για το μέσο αγροτικό εισόδημα έχει υπολογιστεί ότι διαμορφώνεται στο 10%, ενώ σε κάποια κράτη-μέλη το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο». Αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ, ο κ. Μαρκοπουλιώτης σημείωσε επίσης ότι κάθε κράτος-μέλος οφείλει να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο στο οποίο θα δηλώνει τους τρόπους με τους οποίους αναμένεται να επιτύχει τους στόχους που θα τεθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι στο νέο μοντέλο βασική παράμετρος είναι η αποδοτική χρήση πόρων. 

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου επανέλαβε τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να «συγκρατηθούν» οι απώλειες από επικείμενη μείωση των κοινοτικών κονδυλίων στη νέα προγραμματική περίοδο, σημειώνοντας ότι γίνονται κινήσεις ακόμα και στην κατεύθυνση της διατήρησης μιας σταθερότητας του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ (στα ίδια επίπεδα με την τρέχουσα), που απορροφά το 55% των πόρων του Ταμείου Συνοχής.

Αναφερόμενος στο συνεταιριστικό κίνημα, ο υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της κοινής εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί σήμερα δεν είναι η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, αλλά η πολύ μικρή συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας μας. Το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10% και βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που είναι 40% περίπου» σημείωσε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, ο ίδιος σημείωσε ότι 1.100 συνεταιρισμοί προσάρμοσαν τα καταστατικά τους στον νέο νόμο, 848 συνεταιρισμοί υπέβαλαν στο Μητρώο οικονομικές καταστάσεις, εκ των οποίων οι 429 είναι πλήρως ενήμεροι στο Μητρώο. 

Για μία νέα πορεία του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, αφήνοντας έξω τα λάθη, τις παθογένειες και τις παραλείψεις του παρελθόντος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Αλέξανδρος Κοντός, τονίζοντας ότι «o ΣΑΣΟEΕ αποτελεί μια συμμαχία, μια “ομπρέλα” κάτω από την οποία να στρατευθούν οι συλλογικές δράσεις των αγροτών και οι οργανώσεις που τις εκπροσωπούν, να συντονίσουμε τον βηματισμό τους, να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στις δραστηριότητές τους. Φυσικά, έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που απαξίωσαν το παλιό σύστημα εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου και απομάκρυναν τους αγρότες από τη σημαία του συνεργατισμού». 

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι σήμερα ο ΣΑΣΟΕΕ έχει μέλη πάνω από 100 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο. Ο τζίρος που πραγματοποιούν τα μέλη του αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που διακινούν έχουν ως προορισμό τις αγορές του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης ως έχει του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ και μετά το 2020, η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή έθεσε το πλαίσιο της Ν.Δ. για τον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι οι κυρίαρχοι άξονες αυτής της μεταρρύθμισης αφορούν αφενός τις πολιτικές φορολογικής ελάφρυνσης και μείωσης του κόστους παραγωγής και αφετέρου τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με ισχυρούς, ανταγωνιστικούς επαγγελματίες – αγρότες, ισχυρές Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, με ωφέλειες στις οικονομίες κλίμακας για προϊόντα, που έχουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία, λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.