Στην αστική και ποινική δικαιοσύνη προσφεύγει η DIS DYNAMIC INTEGRATED SOLUTIONS ΑΕ Πληροφορικής (DIS) αιτούμενη αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις εταιρίες Praktiker Hellas και Real Consulting για παραβίαση των πνευματικών της δικαιωμάτων καθώς και την «ποινική τιμωρία κάθε υπεύθυνου» που συμμετείχε στην εν λόγω παραβίαση.
Είχε προηγηθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών που πιθανολόγησε την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της DIS από τις ανωτέρω εταιρείες στα λογισμικά προγράμματα και απαγόρευσε τη χρήση του λογισμικού της.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου της DIS αναφέρεται:
«Η “DIS DYNAMIC INTEGRATED SOLUTIONS ΑΕ Πληροφορικής” (“DIS”), ηγετική εταιρεία στον ψηφιακό επιχειρηματικό μετασχηματισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 400 πελάτες σε 30 χώρες και βραβευμένη ως Cloud Provider of the Year για τρία συνεχόμενα έτη (2021, 2022, 2023), ενημερώνει για τις νομικές ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί λόγω παραβίασης των πνευματικών της δικαιωμάτων.
Η DIS, η οποία από το 2006 καινοτομεί αναπτύσσοντας επιχειρηματικό λογισμικό με Ελληνική προστιθέμενη αξία, στο οποίο έχει πλήρη δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, διαπίστωσε παραβίαση των δικαιωμάτων της από τις εταιρείες “Praktiker Hellas Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία” (“Praktiker Hellas”) και “Real Consulting Παροχή Επιχειρησιακών Λύσεων Πληροφορικής Ανώνυμη Εταιρεία” (“Real Consulting”) και προσέφυγε στην δικαιοσύνη.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 4890/2024 απόφασή του (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), πιθανολόγησε την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της DIS από τις ανωτέρω εταιρείες στα λογισμικά προγράμματα που χορήγησε η DIS στο πλαίσιο συμβατικής σχέσης με την εταιρεία Praktiker Hellas.
Είχε προηγηθεί, στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, έκδοση προσωρινής διαταγής από το δικαστήριο, δυνάμει της οποίας έχει ήδη απογραφεί νομότυπα ο πηγαίος κώδικας του χρησιμοποιούμενου από τους αντιδίκους λογισμικού.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο με την ανωτέρω απόφαση, αφού πιθανολόγησε την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της DIS, αποφάσισε προσωρινά και μέχρι την έκδοση τελικής δικαστικής απόφασης, μεταξύ άλλων, να απαγορεύσει στην Real Consulting την χρήση του αναφερόμενου λογισμικού σε τρίτες εταιρείες.
Η DIS, διατηρώντας τα δικαιώματά της, προσφεύγει ενώπιον της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, αιτούμενη αφενός την αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων από τις ανωτέρω εταιρείες Praktiker Hellas και Real Consulting για τη προκληθείσα βλάβη, και αφετέρου την ποινική τιμωρία κάθε υπεύθυνου που συμμετείχε στην προαναφερόμενη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η DIS θα συνεχίσει να καινοτομεί με πλήρη σεβασμό στην επιχειρηματική ηθική και στις αρχές του δικαίου και του θεμιτού ανταγωνισμού, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του στρατηγικού κλάδου της τεχνολογίας της πληροφορικής και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την εδραίωση της Ελλάδας ως χώρας σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας και των επενδύσεων σε αυτή».