Skip to main content

Προς MOU για την πώληση της Forthnet

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η διαδικασία για την πώληση της Forthnet, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τις Vodafone – Wind έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και είναι θέμα των πωλητών να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι τράπεζες, οι οποίες όλες μαζί ελέγχουν το 36% της Forthnet (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Αττικής), δεν έχουν όλες την ίδια άποψη επί των θεμάτων που αναφύονται, γεγονός που δυσχεραίνει τη λήψη τελικών αποφάσεων. Στην υπόθεση φαίνεται να παρεμβαίνουν ακόμα και άλλοι φορείς, οι οποίοι είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, πιθανότατα επιθυμώντας να επανέλθουν στη διεκδίκησή της εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τις Vodafone – Wind λήξουν χωρίς συμφωνία.

Όπως εκτιμάται, αν οι τράπεζες αποφασίσουν ότι συνεχίζουν με τις Vodafone – Wind, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή ενός κειμένου τύπου μνημονίου (MOU) στο οποίο θα καθορίζονται αναλυτικά οι κινήσεις οι οποίες θα γίνουν στην κατεύθυνση υπογραφής συμφωνίας πώλησης. Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, διαδικαστικά οι τράπεζες προκρίνουν τη χρήση του πτωχευτικού άρθρου 106Β, η οποία προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Forthnet. 

Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕΤΤ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι παράλληλα εξελίσσεται και η συζήτηση για την είσοδο της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) με βάση απόφαση της ΕΕΤΤ. Η Forthnet έχει λάβει τις προσφορές από τις Cosmote και Vodafone και εκκρεμεί η απόφασή της με ποια από τις δύο εταιρείες θα προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση προφανώς, ότι δεν θα πουληθεί, αλλά και θα εξασφαλίσει τις εγγυητικές και τα κεφάλαια που απαιτούνται για να εισέλθει στην κινητή.