Skip to main content

Nova: Προς το καλοκαίρι οδεύει η διαδικασία πώλησης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ποια είναι τα σενάρια και ποιοι οι ενδιαφερόμενοι

Σε πρώιμο στάδιο και χωρίς να έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με κανέναν ενδιαφερόμενο φορέα βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Nova, η οποία συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Για τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε προχθές τα στελέχη της Nova ο επικεφαλής του BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι διαδικασίες για την πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας (έλεγχος στοιχείων – due diligence κ.λ.π.) θα ξεκινήσουν, εκτός απρόοπτου, το καλοκαίρι.

Ο κ. Σταθόπουλος απάντησε εμμέσως σε δημοσιευμένες πληροφορίες που φέρουν το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο CVC να συνομιλεί με την BC Partners και να είναι έτοιμο να ξεκινήσει να βλέπει στοιχεία της Nova.

Το σενάριο αυτό οδηγεί στη ΔΕΗ, η οποία έχει μέτοχο το CVC, κατασκευάζει δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις που θα το διαθέτει χονδρική σε άλλους παρόχους (για να το πάνε στον τελικό καταναλωτή) και ως εκ τούτου, όπως εκτιμάται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, πιθανότατα θα ενδιαφερθεί για τη Nova.

Ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι η BC Partners έχει συμπληρώσει 5 χρόνια στη United Group (UG) έχοντας το 55% του μετοχικού της κεφαλαίου (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Σέρβο επιχειρηματία, Dragan Solak) αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Nova.

H Nova και στη συνέχεια η Wind είναι από τα τελευταία αποκτήματα της UG (δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια) ενώ σήμερα ως ενιαία εταιρία είναι η μεγαλύτερη του Ομίλου της United με ετήσιο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ.

Είθισται τα fund να κάνουν κύκλο ζωής 5 ετών στις εταιρίες που επενδύουν. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό η UG να πουληθεί τμηματικά (εκτός από Ελλάδα δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία στις τηλεπικοινωνίες την τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης).

Να σημειωθεί σχετικά ότι σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους δύσκολα θα βρεθεί ευρωπαϊκός φορέας να ενδιαφερθεί για ολόκληρη την UG. Επίδοξοι αγοραστές για το σύνολο του Ομίλου UG θα μπορούσαν να είναι η Etisalat, τηλεπικοινωνιακή εταιρία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (υπήρξε στο παρελθόν μέτοχος της Nova) ή η Saudi Telecom η οποία εξαγόρασε πέρυσι το 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία.

Η ίδια η UG έχει ανακοινώσει στο μεταξύ πως η επένδυσή της στη Nova, έως το 2023, έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ. Το νούμερο αυτό, ενδεικτικό του τι μπορεί να ζητούν οι μέτοχοι της Nova από έναν αγοραστή της, προδιαθέτει για μια μεγάλου οικονομικού αντικειμένου συμφωνία. Δύσκολα θα κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο μεταξύ η Nova οφείλει να διατηρεί αναπτυξιακή πορεία γιατί διαφορετικά οι μέτοχοί της δεν θα πάρουν το τίμημα που επιθυμούν.