Skip to main content

Δέκα νέα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στην Τρίπολη

REUTERS/Ali Jarekji

Η πόλη επιλέχθηκε στρατηγικά καθώς η Βιομηχανική της ζώνη έχει μπει στη χρήση των αναπτυξιακών κινήτρων και των περιφερειακών ενισχύσεων

Με 10 νέα εργοστάσια και 56 γραμμές παραγωγής, 14 νέες ερευνητικές δομές και 5.500 νέες θέσεις εργασίας η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μετατρέπει σε φαρμακευτικό hubτη βιομηχανική ζώνη της Τρίπολης.

Συγκεκριμένα, τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, η DEMO, η Win Medica (θυγατρική της ELPEN) και η FARAN εκμεταλλευόμενες το πρόγραμμα επενδυτικού clawback που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, επενδύουν πολλά εκατομμύρια για παραγωγικές εγκαταστάσεις με στόχο να μπορούν να καλύψουν πάνω από το 50% των ογκολογικών ασθενών σε φάρμακα, να προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, να κάνουν ανεξάρτητη την Ελλάδα και την Ευρώπη σε παραγωγή πρώτων υλών και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη συνεισφορά τους στο ελληνικό ΑΕΠ.

Η Τρίπολη επιλέχθηκε στρατηγικά καθώς η Βιομηχανική της ζώνη έχει μπει στη χρήση των αναπτυξιακών κινήτρων και των περιφερειακών ενισχύσεων ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί η όλη περιοχή περαιτέρω διότι από τη συνολική έκταση της ΒΙ.ΠΕ. σήμερα είναι καλυμμένο περίπου το 52% με βιομηχανίες και βιοτεχνίες, διαφόρων και ανομοιογενών κλάδων

Πρώτη η DEMO ABEE υλοποιεί ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο €356 εκατ., με έναν από τους βασικούς πυλώνες να είναι η ανάπτυξη και παραγωγή α’ υλών φαρμάκων. Η νέα μονάδα παραγωγής στην Τρίπολη η οποία εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000τ.μ. και επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων δυναμικότητας 270 τόνων θα επανδρωθεί με περίπου 100 επιστήμονες για το κομμάτι της ανάπτυξης δραστικών πρώτων υλών καθώς αποτελεί πρωτοπορία για τη χώρα μας αφού είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται παραγωγή πρώτης ύλης για τα φάρμακα. Θα δημιουργηθούν συνολικά 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας με τον ΙΟΒΕ να επισημαίνει σε μελέτη του ότι η επένδυση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία καθώς υπολογίζεται αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά €1.13 δισ. Σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να καλύψουν με τη δυναμική τους το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα.

Η Win Medica του ομίλου ELPEN ετοιμάζει επίσης μια νέα παραγωγική μονάδα συνολικής επένδυσης 50 εκατ. € και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ.€. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Ορίζοντας ολοκλήρωσης της κατασκευής είναι το τέλος του 2024 ενώ παράλληλα, έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Τέλος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN, Μάριος Κάτσικας, ανακοίνωσε την έναρξη της νέας επένδυσης της εταιρείας του, αμέσως μόλις υπογραφεί από την κυβέρνηση η επέκταση του επενδυτικού πλάνου του clawback ως τα τέλη του 2025, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει τα σχέδια δημιουργίας μιας σύγχρονης ερευνητικής και παραγωγικής μονάδας ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. που έχει ήδη αγορασθεί στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως

Να θυμίσουμε ότι πάνω από 20 φαρμακοβιομηχανίες είχαν καταθέσει πλάνο επενδύσεων στον πρωθυπουργό ύψους 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Οι εταιρείες αυτές είναι οι: Adelco, Anfarm, Bennett, ΒΙΑΝΕΞ, Βιόκοσμος, Boehringer Ingelheim Ελλάς, Demo, Elpen, Faran, Frezyderm, Gap, Galenica, Genepharm, Help, Iasis Pharma, Lavipharm, Opus Materia, Pharmathen, Pharmazac, Rafarm, Rontis, Syn Innovation, Uni-Pharma, Winmedica. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα αυξήθηκε κι άλλο ο αριθμός των εταιρειών που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το επενδυτικό clawback. Η εκτόξευση της επένδυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα την φέρει σε ακόμα υψηλότερη θέση ανάμεσα στις παραγωγικές βιομηχανίες της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού.