Skip to main content

Ξενοδοχεία: 87 επενδύσεις αλλάζουν τον χάρτη του τουρισμού στην Ελλάδα

Η «Ν» χαρτογραφεί τα 87 projects που αναβαθμίζουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της χώρας - Τα 21 εξ αυτών με συνολικό προϋπολογισμό 4,89 δισ. ευρώ

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ακάθεκτη συνεχίζεται η «βροχή» των ξενοδοχειακών επενδύσεων στη χώρα μας, τόσο σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, όσο και στα δυο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νέα ξενοδοχεία και resorts ελληνικών και ξένων τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων ανοίγουν πύλες προσεχώς εν όψει της φετινής θερινής τουριστικής σεζόν και ακόμη περισσότερα βρίσκονται στα σκαριά με προοπτική λειτουργίας την επόμενη τριετία και περαιτέρω.

Η «Ν» καταγράφει 87 επενδύσεις σε ξενοδοχεία πανελλαδικά, εκ των οποίων 17 τίθενται σε λειτουργία φέτος, ενώ τα 21 από τα συνολικά 87 projects έχουν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 4,9 δισ. ευρώ.

«Ντεμπούτο» το 2024

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, όσον αφορά τα παραθαλάσσια θέρετρα, το επικείμενο «ντεμπούτο» ενόψει της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου του brand Zoëtry της Hyatt Inclusive Collection στη χώρα μας με το adults only πεντάστερο resort «Zoëtry Halkidiki» στην περιοχή της Σάνης, όπως επίσης και η επικείμενη λειτουργία του Domes Oramma Santorini του Ομίλου Domes Resorts, του  King Jason Zante της Louis Hotels στη Ζάκυνθο και του Louis Apostolata Island Resort του ίδιου Ομίλου στην Κεφαλονιά, του One&Only Kéa Island στην Τζιά και του επίσης πεντάστερου «Gundari Resort» του Αυστραλού επιχειρηματία Ρικάρντο Λαρριέρα στη Φολέγανδρο υπό τη διαχείριση της HotelBrain – και τα έξι τον φετινό Μάιο.

Στην δε Κρήτη ανοίγει φέτος στον Άγιο Νικόλαο το πρώτο InterContinental Resort Crete στις αρχές Ιουνίου και στη Χερσόνησο Ηρακλείου το Elios Hill της MK Hotel Collection.

Στην πρώτη γραμμή των νέων μονάδων βρίσκεται φυσικά και η Μύκονος, με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας, επίσης τον Μάϊο, του Deos by Myconian Collection και λίγο αργότερα του Numo Mykonos, ενώ στη Σαντορίνη ανοίγει επίσης προσεχώς το Santo Mine Oia Suites του Metaxa Hospitality Group, στην Πάτμο τον Ιούνιο ανοίγει ανακαινισμένο το πεντάστερο Patmos Aktis ως μέλος της Luxury Collection της Marriott και στην Πάρο το Andronis Minois, στη Χίο το Pearl Island Chios Hotel & Spa υπό τη διαχείριση της Modus Amplio και το Xenia Chios, ιδιοκτησίας της Avlum SA του Ομίλου Τσάκος.

Εντός του 2024 αναμένεται επίσης η λειτουργία του Domes Maison Corfu στην Κέρκυρα, όπως επίσης και η επαναλειτουργία του Castle Kandia στο Ναύπλιο, που έχει περιέλθει στον Όμιλο Fattal, Limited Edition by Leonardo.

Επενδύσεις μέχρι και το 2030

Ολοένα και περισσότερες γίνονται στο μεταξύ οι ξενοδοχειακές – ξένες και ελληνικές – επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά ή δρομολογούνται με προοπτική ολοκλήρωσης μέχρι το 2027, ακόμη και μέχρι το 2030 και ακόμη περαιτέρω. Σύμφωνα, δε, με Έκθεση της Travelworks Public Relations, την επόμενη τετραετία αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα μας πάνω από 60 νέα ξενοδοχειακά projects, εκ των οποίων το 40% υπό διεθνή brands.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Κρήτη, η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος.

Κρήτη

Στην μεν Κρήτη  πέφτουν «βροχή» ι επενδύσεις υψηλού προϋπολογισμού: την Άνοιξη του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το Ikos Kissamos στην Κισαμο Χανίων, με επένδυση άνω των 125 εκατ. ευρώ, ενώ το 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Pilot Island από την «Αστέρας Α.Ε. Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εμπορικές Γεωργικές Επιχειρήσεις» στον Δήμο Αποκορώνου.

Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση του Ομίλου Metaxa Hospitality Group στην Ιεράπετρα που περιλαμβάνει δυο πολυτελή ξενοδοχεία, 300 κλινών έκαστο, καθώς και τουριστικό χωρικό 208 κατοικιών, ενώ ύψους 202 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις που δρομολογεί ο κυπριακός Όμιλος επιχειρήσεων Λεπτός για την κατασκευή του Costa Nopia, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 13 γειτονιών με πάνω από 800 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα, δυο ξενοδοχεία πολυτελείας, 300 και 600 κλινών, ιατρείο-φαρμακείο, μικρό γήπεδο γκολφ, Μουσείο Ελιάς, ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και μαρίνα δυναμικότητας 100 τουριστικών σκαφών.

Επένδυση-μαμούθ, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, είναι εξάλλου το Elounda Hills της Mirum στην Ελούντα, συνολικής δυναμικότητας 2.734 κλινών, ενώ νέο πεντάστερο ξενοδοχείο θα κατασκευάσει στον Πλατανιά Χανίων η ΜΙΝΩΑ ΞΤΕ Α.Ε. της ξενοδοχειακής οικογένειας Χανιωτάκη δίπλα στο επίσης πεντάστερο δικό της ξενοδοχείο Avra Imperial Beach Resort, με επένδυση 13,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης πεντάστερα θα είναι τα ξενοδοχεία στη θέση Κυανή Ακτή του Δήμου Αποκορώνου Χανίων που δρομολογεί η εταιρεία Ακτή Καλύβες Α.Ε., στη θέση Καβρός του ίδιου Δήμου που θα αναπτύξει η εταιρεία Λύρα ΙΚΕ και στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος Ασφένδου Σφακίων που δρομολογεί η εταιρεία South Cretan Holidays.

Το 2025 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Ελούντα το «Rosewood Blue Palace» της Rosewood Hotels & Resorts σε συνεργασία με την ελληνική Phaea Hotels & Resorts, ενώ το 2026 αναμένεται να ανοίξει το «Imperial Flair Chania Old Town» που θα λειτουργήσει βάσει συμφωνίας franchise της Hilton με την εταιρεία Τσιλεδάκης Α.Ε.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, με διεθνή επίσης brands να δίνουν δυναμικό «παρών» στην περιοχή, μαζί με μεγάλα ελληνικά ξενοδοχειακά ονόματα και εταιρείες. Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής και πρώην πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιο, τα επόμενα δυο χρόνια θα προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Χαλκιδικής πάνω από 1.000 κλίνες πέντε αστέρων.

Το καλοκαίρι του 2026 έχει τεθεί ως στόχος για τη λειτουργία του πρότυπου και «πράσινου» ξενοδοχειακού συγκροτήματος που δρομολογεί στο νησάκι Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού στη Σιθωνία, που δρομολογεί η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, του γνωστού επιχειρηματία και επίτιμου Προέδρου του Ομίλου Sani/Ikos, Σταύρου Ανδρεάδη με επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες της «Ν», στην έκταση στην περιοχή Σάνη, που πέρασε πρόσφατα μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ  σε εταιρεία συμφερόντων του Sani/Ikos Group έναντι τιμήματος 8,6 εκατ. ευρώ, εξετάζεται από τον Όμιλο η αξιοποίησή της για δημιουργία συγκροτήματος με βίλες-IKOS Villas.

Τον Μαϊο, όπως προαναφέρεται, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η επένδυση της Hyatt στη Χαλκιδική, δηλαδή το πολυτελές πεντάστερο «Zoëtry Halkidiki Resort & Spa» στην περιοχή της Σάνης (με 105 δωμάτια και σουΐτες), ενώ η SWOT Hοspitality ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείριση του πεντάστερου ξενοδοχείου Cora Hotel & Spa στην Άφυτο Κασσάνδρας που ανακαινίστηκε πλήρως το 2023.

Στη Χαλκιδική επεκτάθηκε πρόσφατα και η «Brown Hotels», εξαγοράζοντας τα κόκκινα δάνεια δυο ξενοδοχείων της περιοχής, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 σκοπεύει να εντάξει στον Όμιλό της άλλα έξι ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Mega-επένδυση ύψους 132 εκατ. ευρώ δρομολογεί η εταιρεία «Λήκυθος Α.Ε.», για την ανάπτυξη του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη Σιθωνία. Το εγχείρημα που φέρει την επωνυμία «Deep Blue Project»,  αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 400 κλινών και 53 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.

Το 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επίσης μεγάλη – άνω των 100 εκατ. ευρώ – επένδυση της Goldman Sachs Asset Management στα τρία ξενοδοχεία του Ghotel Group που έχουν περιέλθει στην κυριότητά της, δηλαδή τα πρώην Pallini Beach (τεσσάρων αστέρων), Athos Palace Hotel (τεσσάρων αστέρων) και το πεντάστερο Theophano Imperial Palace , τα οποία αναβαθμίζονται σε κατηγορία πολυτελείας.

Επίσης το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ξενοδοχειακή επένδυση 20 εκατ. ευρώ της Happy Holidays Α.Ε. στη Σάρτη (στη Σιθωνία), τη διαχείριση του οποίου θα έχει για τα επόμενα 20 χρόνια ο Όμιλος Mitsis Hotels, ενώ το «πράσινο φως» για την κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή του Αγίου Μάμα έχει λάβει η εταιρεία Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε., στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει και το τετράστερο ξενοδοχείο Portes Beach Hotel στη Νέα Ποτίδαια. Στην περιοχή της Ολυμπιάδας, επίσης, στη βορειοανατολική Χαλκιδική δρομολογείται η λειτουργία τετράστερου ξενοδοχείου από Βούλγαρους επιχειρηματίες, ενώ επίσης ο Όμιλος Mitsis έχει προαναγγείλει τη λειτουργία ξενοδοχείου στην περιοχή.

Πελοπόννησος

Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην Πελοπόννησο.

Το 2025 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Radisson Blu Resort στη Μάνη, ενώ το 2026 θα κάνει θυρανοίξια το “Six Senses Porto Heli” στο Πόρτο Χέλι, μια επένδυση 80 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2026 επίσης στο Πόρτο Χέλι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο Waldorf Astoria Hotel & Resort στην Ελλάδα, με επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ από την Scarlet Beach S.A.

Και πάλι το 2026 και στο Πόρτο Χέλι αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του αναβαθμισμένου στην κατηγορία των πέντε αστέρων AKS Hinitsa Bay, που έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ιρλανδού δισεκατομμυριούχου Paul Coulson, όπως και το πρώην AKS Porto Heli Hotel, που επίσης αναβαθμίζεται σε πεντάστερο.

Στην δε Ερμιόνη Αργολίδας, προβλέπεται να αναπτυχθεί το Hydra’s Art Residencies της κυπριακής Plepi Land Development Ltd, με επένδυση ύψους 119 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει ξενοδοχείο, κατοικίες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, μαρίνα, συνεδριακούς χώρους κ.α., ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση του «Kilada Hills», μιας επένδυσης της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από την DCI Advisors, που αφορά πεντάστερο ξενοδοχείο, 90 βίλες, γήπεδο γκολφ κ.α.

Νησιά

Μεγάλες επενδύσεις όπως είναι φυσικό είναι δρομολογημένες με προοπτική ολοκλήρωσης εντός των επόμενων ετών και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.

Ενδεικτικά:

  • Στα 61 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση που έχει δρομολογήσει ο Ομιλος Mitsis στην περιοχή Ελιά της Μυκόνου για μικτό συγκρότημα πεντάστερου ξενοδοχείου 194 κλινών, βιλών και κατοικιών, ενώ ο ίδιος Όμιλος δρομολογεί επένδυση 400 εκατ. ευρώ στη βόρεια περιοχή της Αφάντου Ρόδου, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2026.
  • Στη Νάξο επίκεται η πλήρης ανακαίνιση του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach Hotel από την Attica Blue Hospitality, ενώ στη Μήλο έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στη θέση Ακρωτήρι-Χαλάκα και στη Σαντορίνη αντίστοιχα για τρία νέα πεντάστερα ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα δυο στο Ημεροβίγλι και το τρίτο στον Έξω Γυαλό (το τρίτο από την Skybay ΙΚΕ).
  • Στο Ιόνιο, εντός του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Domes Maison Corfu  στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, ενώ τέσσερα νέα boutique hotels εντάσσονται στο portfolio της Mayor Hospitality Management. Τα ξενοδοχεία αφορούν εξαγορά της οικογένειας Δημητρίου, έπειτα από την πώληση των Capo Di Corfu, La Grotta Verde, Pelekas Monastery και Mon Repos Palace στο αμερικανικό fund HIG. Το Restia Suites Exclusive Resort στην Κέρκυρα αποτελεί το πρώτο απόκτημα του Ομίλου που θα ανοίξει τις πόρτες του πλήρως ανακαινισμένο εντός του  2024 και σηματοδοτεί τη νέα εποχή της Mayor στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσα από τη δραστηριοποίησή της με boutique ξενοδοχεία.
  • Στους Πεταλιούς της Εύβοιας δρομολογείται το Six Senses Megalonisos.

Αθήνα – Πειραιάς – Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και ιδιαίτερα η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλά και το κέντρο, όπως και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη, αποτελούν επίσης πολύ σημαντικούς υποδοχείς ξενοδοχειακών επενδύσεων τόσο φέτος, όσο και στα επόμενα χρόνια.

Στο κέντρο της Αθήνας εντός του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία μια πλειάδα ξενοδοχείων: το «Ibis Athens Museum Hotel» στην περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα τετράστερα «Skylark» και τα «Anise» της ισραηλινής Isrotel, το Vision Omonia της επίσης ισραηλινής Finders TMI (συνδυασμός ξενοδοχείου και βραχυχρόνιας μίσθωσης), δύο ξενοδοχεία της αλυσίδας Brοwn Hotels, συγκεκριμένα τα «Brown Musuem» και «Domino Brown» και ένα νέο M-Gallery με 19 σουΐτες από τον Όμιλο Λάμψα στο διατηρητέο στην οδό Ζαλοκώστα.

Στη συνέχεια, το 2025 θα ακολουθήσει το «Villa Brown Sans Rival» της Brown Hotels, δυο ξενοεοχεία της αλυσίδας Radisson, συγκεκριμένα το «Radisson RED Mitropoleos Square Athens» και το «Radisson Theatrou Square» και φυσικά το ανανεωμένο και αναβαθμισμένο ιστορικό πρώην «Hilton» με τα σήματα των «Conrad» και «Waldorf Astoria Residencies» με επένδυση άνω των 275 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης επένδυση του Ομίλου Mitsis στην έπαυλη Σλίμαν στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ στις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις περιλαμβάνεται και το νέο «Πεντελικόν» του Ομίλου Δούζογλου

Στην δε Αθηναϊκή Ριβιέρα έρχεται το πολυτελές camping «91 Athens Riviera» με συνεργασία της Grivalia Hospitality και της Domes Resorts, ενώ τον φετινό Μαϊο θα τεθεί σε λειτουργία το «Roc Club» της Grecotel πλησίον της λίμνης Βουλιαγμένης (πρώην Vouliagmeni Suites).

Το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθούν στο Ελληνικό το υπερπολυτελές «Mandarin Oriental Athens» και ακόμη ένα ξενοδοχείο σε συνεργασία της ΤΕΜΕΣ με την Lamda Development με συνολική επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και το «Hard Rock Hotel & Casino Athen»s, με συνεργασία της Hard Rock International και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μία επένδυση 1,5 δισ. ευρώ.

Στον Πειραιά προσεχώς τίθεται σε λειτουργία to “IP14” project στην Πολυτεχνείου, ενώ στις αρχές Απριλίου ξεκινά η λειτουργία του «Mitsis N’U Piraeus Port» του Ομίλου Mitsis, στο ιστορικό κτίριο Μεταξά στην Οδό Αριστείδου και εντός του 2024 ολοκληρώνεται το «Mediterranean» από DKG Development στη μαρίνα της Ζέας, ενώ επίσης αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή από τον Όμιλο Δουζόγλου του πρώην Mistral Hotel σε Tapestry.

Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, έχουν αρχίσει πρόσφατα οι εργασίες κατασκευής του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου της αλυσίδας Electra Hotels & Resorts στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή, σε ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με επένδυση 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης πρόσφατα έγινε γνωστό από τη διοίκηση της Brown Hotels ότι πάγωσε προσωρινά η επένδυση της «Brown Hotels» για την αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου «Βιέννη» στο διατηρητέο κτήριο που έχει εξαγοράσει στην οδό Εγνατία 2-4 και το ακίνητο θα εκμισθωθεί μάλλον σε κολλέγιο. Προχωρά, ωστόσο, το δεύτερο σχέδιο της για τη μετατροπή σε τετράστερο boutique ξενοδοχείο της παλιάς καπναποθήκης «Σακκά-Μιχαηλίδη» στην οδό Δωδεκανήσου, με επένδυση 20 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης δεν σταματά να ενδιαφέρεται για τη Θεσσαλονίκη αλλά στρέφει το ενδιαφέρον της περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και ενδιαφέρεται για ξενοδοχεία semi-resort.

Μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς αναμένεται η έναρξη της κατασκευής του τετράστερου NYX Thessaloniki από τον ισραηλινό Όμιλο Fattal, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή1 και Κατούνη, επένδυση 22 εκατ. ευρώ.

Σε σύγχρονο τετράστερο boutique ξενοδοχείο πρόκειται επίσης να μετατραπεί το διατηρητέο ξενοδοχείο «Αίγυπτος» στην οδό Πτολεμαίων. Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους της αγοράς υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν το ακίνητο από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες, στα χέρια των οποίων έχει περάσει από το 2016, μέσω της εταιρείας Remanagment Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Την κατασκευή ξενοδοχείου πολυτελείας περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – επίσης, η ανάπλαση του εμβληματικού ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου «ΦΙΞ» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης από την Dimand, όπως και το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ.