Skip to main content

Alumil: «Solar carport» στα γραφεία στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και επέκτασή τους με επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ

Τόσο η εν λόγω πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα επένδυση, όσο και η επέκταση των εγκαταστάσεων της Alumil στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθούν από ίδια κεφάλαια

Στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε πάρκινγκ («solar carport») στα γραφεία της στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης προχωρά η Alumil, με επένδυση της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης τον επόμενο μήνα αρχίζει επένδυση της τάξης των 6 εκατ. ευρώ για την επέκταση των εν λόγω εγκαταστάσεών της.

Όπως ανέφερε στη «Ν» ο πρόεδρος του Ομίλου της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, το εν λόγω ηλιακό πάρκινγκ της Αlumil θα έχει 115 θέσεις, ισχύ 220 ΚW και θα διαθέτει 52 επαγγελματικούς φορτιστές. Σημειωτέον ότι στο εν λόγω solar carport θα χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένα συστήματα στήριξης των φωτοβολταϊκών πάνελς και συστήματα ασφαλούς λειτουργίας, που παράγει η ίδια η Alumil και εξάγει σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Μυλωνάς, η ισχύουσα νομοθεσία στην χώρα μας προβλέπει άδειες για φωτοβολταϊκά σε κτήρια αλλά όχι σε πάρκινγκ, οπότε αντιμετώπισε γραφειοκρατικές σκοπέλους στην αδειοδοτική διαδικασία και πρέπει να καλυφθεί το εν λόγω νομοθετικό κενό, δεδομένου επίσης ότι τέτοια solar carports αποτελούν τάση – ακόμη και υποχρέωση για τα πάρκινγκ – σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ αποτελούν πρόσφορη επένδυση για εμπορικά κέντρα κ.ο.κ.

Η επέκταση

Τόσο η εν λόγω πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα επένδυση, όσο και η επέκταση των εγκαταστάσεων της Alumil στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθούν από ίδια κεφάλαια. Η επέκταση αφορά την κατασκευή νέου κτηρίου 2.100 τ.μ., το οποίο θα διαθέτει διώροφο υπόγειο πάρκινγκ 1.500 τ.μ. και θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές LEED και οι εργασίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο. Στο εν λόγω κτήριο θα στεγαστεί το Τμήμα Engineering-Διεθνών Έργων της Alumil, το οποίο επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς.

Επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις της Alumil στη Νέα Ευκαρπία εργάζονται περί τα 300 άτομα και με την αξιοποίηση του νέου κτηρίου θα γίνουν και νέες προσλήψεις.