Skip to main content

Στέγγος: Μία μπουλντόζα, μία παραίτηση και οι… Χούθι

Επί προσωπικού: Η στροφή από το Πόρτο Καρράς στη ναυτιλία και τα κόκκινα δάνεια

Όταν το 2019 αποφάσιζε να βάλει πωλητήριο στο εμβληματικό «Πόρτο Καρράς», όλοι περίμεναν να δουν πώς θα ξημέρωνε η επόμενη ημέρα για την Τεχνική Ολυμπιακή και την οικογένεια Στέγγου. Τελικά, όπως έδειξε η ίδια η πραγματικότητα, επικράτησε πλήρης… ηλιοφάνεια.

Ο «πατριάρχης» του Ομίλου, Κωνσταντίνος Στέγγος, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου της εισηγμένης εταιρείας, έχει αλλάξει άρδην τον προσανατολισμό της εταιρείας, η οποία πλέον εστιάζει περισσότερο στη ναυτιλία, στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο real estate, και πολύ λιγότερο στον τουρισμό και στις κατασκευές.

Σήμερα, ο κλάδος της ναυτιλίας αποτελεί τον πλέον επικερδή για τον Όμιλο Στέγγου, με τα EBITDA στο εξάμηνο του 2023 να υπερδιπλασιάζονται στα 7,8 εκατ. ευρώ (+130%). Κι όλα αυτά, έχοντας συμμετοχή κατά 15% σε έξι πλοία containers και κατά 85% στο πλοίο «Roma».

Κωνσταντίνος Στέγγος

Μάλιστα, οι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω βελτίωση στα κέρδη του τομέα, καθώς οι πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις στον κόλπο του Άντεν έχουν ανεβάσει τα ναύλα των φορτίων.

Η αρχή της… μπουλντόζας

Το μακρύ ταξίδι του κ. Στέγγου ξεκινά τη δεκαετία του ’60, όταν αποφασίζει να αφήσει την Πάτρα και να «ανέβει» στην Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τότε υπό ιδιοκτησίας του είχε μόλις μία… μπουλντόζα.

Αμέσως ιδρύει την Τεχνική Ολυμπιακή (αρχικά λεγόταν «Πέλοψ») και κάπως έτσι αρχίζει να χτίζει το δικό του βασίλειο, αξιοποιώντας την οικοδομική έκρηξη της εποχής.

Η Σύνοδος Κορυφής

Το 1994, ο κ. Στέγγος περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου και με τη ρευστότητα που αντλεί, λίγα χρόνια αργότερα εξαγοράζει το εμβληματικό Πόρτο Καρράς, το οποίο το 2003 επιλέγεται για να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια, εκείνο το διάστημα κυκλοφορούν και διάφορες φήμες περί διευκολύνσεων από το υπουργείο Οικονομίας (τροπολογία για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, προκειμένου να χτιστούν νέες βίλες στο Πόρτο Καρράς), οι οποίες αναγκάζουν σε παραίτηση τον τότε υφυπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, Χρήστο Πάχτα.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε την αρνητική εμπειρία με την επέκταση στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ ή τις κατηγορίες περί χρηματιστηριακής «φούσκας».

Με αξία 115 εκατ. ευρώ

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν.

Σήμερα, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει χρηματιστηριακή αξία 115 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα τιμή της μετοχής να απέχει ελάχιστα από τα πρόσφατα υψηλά 15ετίας των 3,00 ευρώ.

Κι αυτό, ενόσω ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται μόλις στο 0,6x, καθώς τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 190 εκατ. ευρώ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)