Skip to main content

Η Premia ετοιμάζει τα σύγχρονα γραφεία της ΑΑΔΕ (φωτογραφίες)

Το κτίριο της ΑΑΔΕ (μακέτα)

Τέλος Μαΐου παραδίδεται το ανακατασκευασμένο Athens Heart και τέλος Ιουνίου το νέο κτίριο γραφείων (περίπου 3.000 τ.μ.)

Με εντατικό ρυθμό προχωρά η μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου (Πειραιώς 180 – 186) Athens Heart, σε γραφεία και η κατασκευή ενός ακόμα κτιρίου δίπλα, επένδυση της Premia ΑΕΕΑΠ, συνολικού ύψους, 60 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ (περί τους 1.500 εργαζόμενους) έπειτα από συμφωνία που έχει συνάψει με την Premia.

Τέλος Μαΐου παραδίδεται στην ΑΑΔΕ το ανακατασκευασμένο Athens Heart και τέλος Ιουνίου το νέο κτίριο γραφείων (περίπου 3.000 τ.μ.) που συνδέεται με το πρώην εμπορικό κέντρο με πεζογέφυρα. Το σύνολο της ωφέλιμης εκμισθώσιμης επιφάνειας είναι 26.500 τ.μ.

Βιοκλιματικό κτίριο – τοπόσημο για την περιοχή

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, Κώστα Μαρκάζο, η συνεργασία της Premia με την ΑΑΔΕ είναι πρωτοποριακή, ενώ για πρώτη φορά μια υπηρεσία του δημοσίου θα στεγαστεί σε ένα βιοκλιματικό κτίριο, τοπόσημο για την περιοχή, με πιστοποίηση κατά LEED σε επίπεδο Gold.

Το εν λόγω γραφειακό συγκρότημα θα διαθέτει συνεδριακό χώρο 500 ατόμων (στο επίπεδο 0), παιδότοπο, γυμναστήριο και καφετέρια και η λογική του είναι ανοιχτοί γραφειακοί χώροι (open space). Θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκα στις στέγες και των δύο κτιρίων (870 τ.μ. στο νέο και 1.600 τ.μ. στο ανακατασκευασμένο).

Ο ρόλος της ΕΛΕΜΚΑ

Η ανακατασκευή του Athens Heart και κατασκευή του νέου κτιρίου δίπλα είναι συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Περί τα 20 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος αγοράς κτιρίου και οικοπέδων. Τις κατασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει η θυγατρική της Μέτκα (όμιλος Μυτιληναίου) ΕΛΕΜΚΑ.

Τμήμα του κόστους των κατασκευαστικών εργασιών καλύπτεται με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης (18 εκατ. ευρώ). Η Premia εξασφάλισε επίσης δάνειο ύψους 22 εκατ. ευρώ 20ετούς διάρκειας από την Εθνική Τράπεζα.

Η σύμβαση μίσθωσης

H σύμβαση μίσθωσης είναι 12ετούς διάρκειας και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε 4,382 εκατ. για τους γραφειακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων 92 θέσεων στάθμευσης. Όπως προκύπτει, το μίσθωμα είναι περίπου 13,8 ευρώ ανά τ.μ. ενώ η πιστοποίηση που έχει συνεπάγεται μεγάλη εξοικονόμηση στις ενεργειακές δαπάνες της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι τα μισθώματα για τα σύγχρονα βιοκλιματικά γραφεία στις περιζήτητες περιοχές της Αθήνας φτάνουν και τα 30 ευρώ/τ.μ.

Για την Premia στο μεταξύ αναμένονται επιπλέον έσοδα από τη διαχείριση των υπολοίπων περίπου 500 θέσεων στάθμευσης στα 3 υπόγεια πάρκινγκ του υφιστάμενου κτιρίου τα οποία επίσης ανακαινίζονται με τη τοποθέτηση συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας.