Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το deal με την Olympia «απογειώνει» την Entersoft με εκρηκτικό τζίρο

Ράλι άνω του 6% για τη μετοχή της εταιρείας.

Με ακόμη ένα εταιρικό deal ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Olympia Group του Ομίλου Γερμανού να προχωρά (από κοινού με έναν ξένο επενδυτή) στην απόκτηση του 53% της Entersoft στην τιμή των 8 ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, παρέχει σημαντική ώθηση στη μετοχή της εταιρείας πληροφορικής, η οποία στη σημερινή συνεδρίαση κάνει ράλι άνω του 6% και αναρριχάται στα 8 ευρώ, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής πώλησης.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι το εκρηκτικό ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 1,1 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας άνω των 8,7 εκατ. ευρώ.

Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί στο 3.063% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024, ο οποίος κυμαίνεται κοντά στα 300.000 ευρώ.

Από τις αρχές του έτους και χωρίς να συνυπολογίσουμε τη σημερινή συνεδρίαση, η μεταβολή της μετοχής στο Χρηματιστήριο ξεπερνά το 18%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να φθάνει στα 240 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε επίπεδο 12μήνου, το ράλι αποδεικνύεται ακόμη ισχυρότερο, προσεγγίζοντας το +90%.

Η τρέχουσα αποτίμηση

Αυτήν την στιγμή, πάντως, η μετοχή της Entersoft διαπραγματεύεται με δείκτη κερδοφορίας P/E στο 31x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 10x, δηλαδή αισθητά υψηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Βέβαια, ας σημειωθεί ότι συνηθίζεται οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας να έχουν εν μέρει «αλμυρές» αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Στο 9μηνο του 2023, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 26,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA έφθασαν στα 8,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 29% και κατά 45%, αντίστοιχα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ακολουθεί δημόσια πρόταση

Επιστρέφοντας στο deal με την Olympia Group, η οποία προς το παρόν δεν πρόκειται να οδηγήσει σε συγχώνευση με τη Softone του Ομίλου Γερμανού, η συμφωνία πώλησης αφορά το μετοχικό μερίδιο των εξής μετόχων:

Χαράλαμπος Αβράτογλου, Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Ανδρέας-Παναγιώτης Κανσουζίδης, Φραγκίσκος – Παναγιώτης Κανσουζίδης, Αντώνιος Κοτζαμανίδης, Μελίνα Σάρα Κοτζαμανίδη, Νικόλαος Κοτζαμανίδης, Σταύρος Μένεγος, Παγώνα Νικολοπούλου, Παντελής Νικολόπουλος, και Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου.

Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση και προς τους υπόλοιπους μετόχους, με στόχο την απόκτηση συνολικού μεριδίου μετοχών 67% από την Olympia. Η τιμή της δημόσιας πρότασης θα παραμείνει στα 8 ευρώ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)