Skip to main content

Γκινοσάτης: Η οικογένεια πίσω από τις πλαστικές συσκευασίες των 100 εκατ. ευρώ

Επί προσωπικού: Η οικογένεια που ελέγχει την Flexopack

Μία από τις πλέον οικογενειο-κρατούμενες εισηγμένες εταιρείες είναι αυτή της Flexopack, με τα μέλη της οικογένειας Γκινοσάτη να ελέγχουν τουλάχιστον το 70% του μετοχικού κεφαλαίου.

«Πατριάρχης» είναι ο Σταμάτης Γκινοσάτης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, Γιώργο, έκαναν το ξεκίνημά τους στον χώρο των πλαστικών συσκευασιών το 1979, δηλαδή πριν 45 χρόνια.

Η «απογείωση» ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, με την Flexopack να εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1996. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 77 εκατ. ευρώ (οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό) και την καθαρή κερδοφορία να κυμαίνεται σε τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023.

Σε τρεις ηπείρους

Ο Σταμάτης Γκινοσάτης, εκτός της ιδιότητας του βασικού μετόχου (ελέγχει το 29,18%), εκτελεί και χρέη διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, η οποία απασχολεί περισσότερα από 500 άτομα και η οποία διαθέτει θυγατρικές σε Πολωνία, Σερβία, Κύπρο, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Πέρυσι, η οικογένεια προανήγγειλε την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, μέσω της επέκτασης των γραμμών παραγωγής σε Κορωπί, Πολωνία και Αυστραλία.

Η σταθερή κερδοφορία, δε, οδηγεί τον Σταμάτη Γκινοσάτη σε διαδοχικές διανομές μερισμάτων (από το 2018 και μετέπειτα) προς τα μέλη της οικογένειας και τους υπόλοιπους μετόχους. Πέρυσι, για παράδειγμα, η εταιρεία μοίρασε 0,15 ευρώ/μετοχή, ενώ φέτος δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για υψηλότερο μέρισμα, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για βελτιωμένη κερδοφορία.

Κι όλα αυτά, μάλιστα, ενόσω ο συνολικός τραπεζικός δανεισμό ξεπερνά μετά βίας τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/4 των υποχρεώσεων έχουν περίοδο λήξης μεγαλύτερη της πενταετίας.

Ελκυστική επιλογή στο ταμπλό

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι μια διεύρυνση της μετοχικής διασποράς, οπωσδήποτε, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τη μετοχή της εταιρείας, η οποία έχει μείνει… εκτός του τρέχοντος χρηματιστηριακού ράλι, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις πλέον ελκυστικές επιλογές στο ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E κυμαίνεται κάτω του 7x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται μόλις στο 0,83x, διαθέτοντας σημαντικό discount έναντι των ομοειδών εταιρειών στο εξωτερικό.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)