Skip to main content

Streem Development: Προχωρά την επένδυση Hull Logistics Park, προϋπολογισμού 244,1 εκατ.

Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Απώτερος στόχος του Hull Logistics Park είναι να προσελκύσει μεγάλες ξένες εταιρίες που σκοπεύουν να κάνουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο

Στην ιδιοκτησία της Streem Development, πέρασε, με βάση τη διαδικασία εξυγίανσης της Ελληνική Χαλυβουργία, το οικόπεδο των 291 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο στο οποίο θα υλοποιηθεί η επένδυση Hull Logistics Park, προϋπολογισμού 244,1 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ).

Η Streem Development, εταιρία του επενδυτικού κεφαλαίου HIG, σχεδιάζει ειδικότερα την μετατροπή του πρώην χαλυβουργείου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal).

Η εν λόγω επένδυση έχει χαρακτηριστεί στρατηγική και έχει λάβει τα κίνητρα που προβλέπονται όσο αφορά στην αδειοδότηση και τη χωροθέτηση, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ποσό που αναλογεί στο 12,3% του προϋπολογισμού, δηλαδή, 29,9 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την μητρική εταιρεία H.I.G. Europa Realty Partners ΙΙ L.P, μοναδική μέτοχο του επενδυτικού φορέα, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά το 1/3 του ανωτέρω ποσού και μέσω της παροχής δανείου για το υπόλοιπο ποσό. Το υπόλοιπο ποσό, 214,1 εκατ. ευρώ (87,7% του προϋπολογισμού) θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Από το σύνολο της επένδυσης (244,1 εκατ. ευρώ όπως προαναφέραμε), τα 71,7 εκατ. αφορούν επενδύσεις σε αποθήκες, 8,9 εκατ., σε γραφεία αποθηκών, 25,2 εκατ. σε εμπορικά γραφεία, 30,2 εκατ. σε πάρκινγκ, 45 εκατ. σε ανάπλαση λιμένα, για λοιπούς χώρους θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ, ενώ αλλά κατασκευαστικά κόστη εκτιμώνται σε 48 εκατ. ευρώ.

Απώτερος στόχος του Hull Logistics Park είναι να προσελκύσει μεγάλες ξένες εταιρίες που σκοπεύουν να κάνουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα με την εξέλιξη του έργου ως κατασκευή τα στελέχη της Streem βρίσκονται σε επαφή με διεθνείς εταιρίες για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων.