Skip to main content

Χαλκιδική: Νέα ξενοδοχεία στα σκαριά – Επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ

Το νησάκι Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής

Επενδύσεις - μαμούθ από Σταύρο Ανδρέαδη, Hyatt, Goldman Sachs και άλλους - Όλα τα project που είναι στα σκαριά

Ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ -με μετριοπαθείς υπολογισμούς- οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά στη Χαλκιδική, η οποία συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων «παικτών» του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς επιχειρηματικού προσκηνίου.

Στα 40 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ήπια τουριστική επένδυση-πρότυπο για ένα «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα στο νησάκι Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού, στη Σιθωνία, που δρομολογεί η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ του γνωστού επιχειρηματία και επίτιμου προέδρου του Ομίλου Sani/Ikos Σταύρου Ανδρεάδη.

Στόχος είναι η λειτουργία του το καλοκαίρι του 2026. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στην έκταση στην περιοχή Σάνη, που πέρασε πρόσφατα μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία συμφερόντων του Sani/ Ikos Group, έναντι τιμήματος 8,6 εκατ. ευρώ, εξετάζεται από τον όμιλο η αξιοποίησή της για δημιουργία συγκροτήματος με βίλες – Ikos Villas.

Την 1η Ιουνίου, στο μεταξύ, θα τεθεί σε λειτουργία η επένδυση της Hyatt στη Χαλκιδική, δηλαδή το πολυτελές πεντάστερο Zoetry Halkidiki Resort & Spa στην περιοχή της Σάνης, ενώ η SWOT Hοspitality ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείριση του πεντάστερου ξενοδοχείου Cora Hotel & Spa στην Άφυτο Κασσάνδρας. Από τις πιο πρόσφατες νέες εξελίξεις, επίσης, στην ξενοδοχειακή «αρένα» της Χαλκιδικής, είναι η υποβολή στον Οργανισμό Enterprise Greece αιτήματος υπαγωγής για mega-επένδυση, 132 εκατ., από την εταιρεία Λήκυθος Α.Ε., για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη Σιθωνία, συγκεκριμένα στη χερσονησίδα «Πούντα» και στη θέση «Κουτσουπιά-Κατσιβέλια».

Η επένδυση της Goldman Sachs

Το 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επίσης μεγάλη -άνω των 100 εκατ.- επένδυση της Goldman Sachs στα τρία ξενοδοχεία του Ghotel Group που έχουν περιέλθει στην κυριότητά της, δηλαδή τα πρώην Pallini Beach (4 αστέρων), Athos Palace Hotel (4 αστέρων) και το πεντάστερο Theophano Imperial Palace, τα οποία αναβαθμίζονται όλα σε κατηγορία πολυτελείας. Επίσης το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση 20 εκατ. της Happy Holidays Α.Ε. στη Σάρτη (Σιθωνία).

Τη διαχείριση του ξενοδοχείου θα έχει τα επόμενα 20 χρόνια ο Όμιλος Mitsis Hotels. «Τα επόμενα δυο χρόνια», όπως επισημαίνει σχετικά στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και πρώην πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, «θα προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Χαλκιδικής πάνω από 1.000 κλίνες πέντε αστέρων και αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην επιδημία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της παραξενοδοχίας στη Χαλκιδική».