Skip to main content

Χρ. Βιτσικάνος (L’Artigiano): 30 χρόνια επιτυχίας με ιταλική συνταγή

Δηλώσεις στο κανάλι της Ναυτεμπορικής - Η επιχείρηση μετρά 30 χρόνια ζωής, με 24 καταστήματα και 500 εργαζομένους

Συνέντευξη στην εκπομπή  κανάλι της Ναυτεμπορικής, και στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Χρήστος Βιτσικάνος, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της L’ARTIGIANO ο οποίος εξήγησε πώς κατάφερε να κάνει το χόμπι του δουλειά, με μία διαδρομή στα 30 χρόνων.

«Το ταξίδι ξεκίνησε απλά. Δουλεύοντας σε μια πιτσαρία σαν delivery τη δεκαετία του 1990, ανέφερε. Η εμπλοκή μου με την εστίαση ήταν κάτι μαγικό και με ενθουσίασε από τις πρώτες ημέρες της ενασχόλησής μου. Τελικά αποφάσισα ότι πρέπει να είναι και το επάγγελμά μου. Στην ουσία ό,τι μου άρεσε το έκανα επάγγελμα… επειδή προέρχομαι από τον καλλιτεχνικό κλάδο, γιατί και η πίτσα είναι μια τέχνη, με το που μπήκα στην πίτσα είπα συνεχίζω με άλλο αντικείμενο».

Όσον αφορά στη λαθεμένη εντύπωση ότι η L’ARTIGIANO είναι κάποιο ιταλικό franchise ο κ. Βιτσικάνος παραδέχθηκε ότι αντιμετωπίζει συνεχώς αυτήν την εντύπωση, αλλά «εμείς από την αρχή σκεφτόμασταν ότι θέλαμε να φέρουμε το καλό ιταλικό εστιατόριο στο σπίτι του καταναλωτή. Και αυτό κάναμε. Με πάρα πολύ καλές πρώτες ύλες, με πάρα πολύ καλούς «μαστόρους» με αγάπη για αυτό που κάνουμε, να είναι πιο προσιτό στους καταναλωτές».

Με κερδοφορία και αύξηση τζίρου 16% (στα 22 εκατομμύρια ευρώ) έκλεισε το 2023 για την L’Artigiano και δεν είναι κάτι συγκυριακό. Με 24 καταστήματα στην επικράτεια και 500 περίπου εργαζόμενους ο κ. Βιτσικάνος ανέφερε ότι στόχος για φέτος είναι να δημιουργήσουν άλλα 3 καταστήματα, και εταιρικά και franchise.

Σχολίασε δε ότι η ανάπτυξη πάει καλά τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και εκμεταλλεύονται αυτή τη συγκυρία παρά τις κρίσεις του πρόσφατο παρελθόντος.

«Την πίτσα και το σουβλάκι, δεν μπορεί να τα κόψει ο Έλληνας, είναι η καθημερινότητά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βιτσικάνος. «Στην πίτσα, αυτήν τη στιγμή,  ο ανταγωνισμός λειτουργεί μεταξύ 4-5 αλυσίδων».

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις ο κ. Βιτσικάνος είπε ότι «μέχρι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα ήταν σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, και οι πρώτες ύλες και η ενέργεια. Δυστυχώς με την έναρξη του πολέμου τα σιτηρά ξέφυγαν, το ηλιέλαιο που έρχεται από την Ουκρανία από 1 ευρώ το λίτρο πήγε στα 3 ευρώ πολύ σύντομα, κρέατα, δημητριακά και τυροκομικά πήγαν 100% πάνω, άλλα πήγαν και 300% πάνω και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η ενέργεια, η οποία και μας αποτελείωσε. Η ενέργεια ανάλογα το μήνα ανέβηκε 300-500% πάνω. Ήταν εξωφρενικό!… Έχουν υπάρξει διορθώσεις αλλά ακόμα και με την τωρινή διόρθωση, οι τιμές  είναι 30, 50% πάνω από το 2021.  Δεν έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε στα προ-covid επίπεδα τιμών» σημείωσε.

«Εμείς  μετακυλήσαμε ένα 8% στην τελική τιμή του καταναλωτή», συμπλήρωσε