Skip to main content

Akritas: Έρχονται «πράσινες» επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώνεται η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση

«Πράσινες» επενδύσεις τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ δρομολογεί για την επόμενη τριετία η βιομηχανία ξύλου AKRITAS, η οποία στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των κοινών μετόχων της αναμένεται να ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της αναδιάρθωση.

Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου προηγήθηκαν έκτακτες αυτόκλητες γ.σ. των προνομιούχων μετόχων της εταιρείας οι οποίοι συναίνεσαν στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, επί της οποίας θα ληφθεί απόφαση στη σημερινή Έκτακτη ΓΣ των κοινών μετόχων της, κατά € 11.687.869,90, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής, κοινής και προνομιούχας, σειράς Α και σειράς Β, από ένα ευρώ (1,-) σε εξήντα πέντε λεπτά (0,65), συντελούμενης με συμψηφισμό σωρευμένων ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι λογιστικές της ζημίες και θα πληρούνται τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία ως προς τη σχέση μεταξύ ιδίων κεφαλαίων και μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα και η αναπτυξιακή της πορεία.

Σε συνέχεια των παραπάνω εξελίξεων, η εταιρεία όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλός της, Ευθύμιος Κωνσταντόπουλος, έχει στα σκαριά «πράσινες» επενδύσεις σε δυο βασικούς άξονες:

  • Ανακύκλωση βιομηχανικού ξύλου είτε από δικό της υλικό, είτε από παλέτες συσκευασίας και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη συμφωνία συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (μπλε κάδοι). Σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντόπουλο, η εταιρεία κατόπιν επαφών που είχε με την Κυβέρνηση αναμένει νομοθετική ρύθμιση για την σύσταση σχετικού φορέα.
  • Εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, με νέο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό λιγότερο ενεργοβόρο και αξιοποίηση μέσω ΑΠΕ της βιομάζας που μένει στην εταιρεία μετά την επεξεργασία της πρώτης ύλης, για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η εταιρεία θέλει να πιάσει τα 5MW αλλά από πλευράς δικτύων δίνεται η δυνατότητα για 2,5 MW και εφόσον καταστεί δυνατή η αύξηση στα 5 MW η επένδυση όπως σημειώνει ο CEO της θα είναι μεγαλύτερη των 10 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση και ξεκινώντας στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 η εταιρεία θα ξεκινήσει το εν λόγω επενδυτικό της πλάνο με το κομμάτι της ανακύκλωσης βιομηχανικού ξύλου.

Στο μεταξύ η χρήση 2023 εκτιμάται ότι και στο σύνολο της θα διατηρήσει τη δυναμική των μεγεθών του πρώτου εξαμήνου και θα κλείσε με μικρή υποχώρηση εργασιών αλλά με σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία πέτυχε κατακόρυφη αύξηση των μετά φόρων κερδών της στα 16.1 εκατ. ευρώ έναντι 0,52 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ως απόρροια και της συμφωνίας απομείωσης του τραπεζικού της δανεισμού ενώ ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 21 εκατ. ευρώ, μειούμενος κατά 5,6% λόγω της διόρθωσης των τιμών φέτος μετά τη μεγάλη αύξηση του 2022 εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι εξαγωγές δίνουν στην Akritas το 20% των συνολικών εργασιών της, με κύριους αποδέκτες τις αγορές της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων με τάση – σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντόπουλο – ανοδική και όλος ο σχεδιασμός για το μέλλον της εταιρείας βασίζεται στις αρχές του ESG.