Skip to main content

Ποια είναι η επόμενη συσκευή στην οποία θα συνδεθούμε;

Dr Liang Hua is the Chairman of Huawei Technologies 

Με αφορμή τις συνεχείς, αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, o Dr Liang Hua, Πρόεδρος της Huawei Technologies, μιλά στο UN Today για το παρόν και το μέλλον του γίγαντα της τεχνολογίας.

Sponsored content

Η 17η Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο από την ίδρυση της ITU το 1865, όταν υπογράφηκε η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Τηλεγράφου στο Παρίσι. Έκτοτε, η ίδια η έννοια των τηλεπικοινωνιών έχει εξελιχθεί, και σε συνδυασμό με την προσπάθεια για ακόμη περισσότερα επιτεύγματα και πρόοδο, το πλαίσιο έχει γίνει ακόμη πιο σύνθετο και απαιτητικό. Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που γεννάται είναι αν οι βιώσιμες τηλεπικοινωνίες αποτελούν πλέον τη νέα πραγματικότητα.
 
Πέρυσι, η Huawei έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Πρακτικής του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τι οδήγησε σε αυτή την αναγνώριση;

Νομίζω ότι είναι η προσέγγισή μας στην τεχνολογία και την καινοτομία. Η καινοτομία παίζει τεράστιο ρόλο στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου κόσμου. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, να οδηγήσει την κοινωνική πρόοδο και να συμβάλει στη δημιουργία οικονομικής ευημερίας. Όταν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανθρώπινης, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας.
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ένταξη μέσω της χρήσης καινοτόμου τεχνολογίας και προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.
Σε αυτό το σημείο ερχόμαστε εμείς. Η Huawei είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Το όραμά μας είναι να φέρουμε την ψηφιακή δυνατότητα σε κάθε άτομο, σπίτι και οργανισμό, για έναν πλήρως συνδεδεμένο, έξυπνο κόσμο. Μέσω της συνεχούς καινοτομίας, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλες τις βιομηχανίες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε περαιτέρω τη βιωσιμότητα.

Είναι διατεθειμένη η Huawei να μοιραστεί τις στρατηγικές βιωσιμότητας της με τους ομολόγους της στον κλάδο των ΤΠΕ ή άλλες παγκόσμιες εταιρείες; 
Απολύτως. Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της ανοιχτής συνεργασίας και της κοινής επιτυχίας. Όλες οι εταιρείες έχουν τα όριά τους, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή καινοτόμες είναι. Για να λειτουργήσει η καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε ολόκληρο τον κλάδο – ιδανικά, σε ολόκληρη την κοινωνία ως σύνολο.
Δημοσιεύουμε ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητας από το 2008, όπου παρουσιάζουμε λεπτομερώς τις επιδόσεις μας. Η διαφάνεια είναι σημαντική για εμάς, διότι προκαλεί διάλογο, ο οποίος οδηγεί σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δέσμευση σε θέματα βιωσιμότητας τόσο εντός όσο και εκτός του κλάδου μας.
Εσωτερικά, έχουμε λάβει αρκετά μέτρα για να συνδυάσουμε τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης. Πρώτον, έχουμε αναπτύξει τέσσερις εταιρικές στρατηγικές βιωσιμότητας, οι οποίες επικεντρώνονται στην ψηφιακή ένταξη, την ασφάλεια και την αξιοπιστία, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια ενός υγιούς και αρμονικού οικοσυστήματος.
Από την πλευρά της υλοποίησης, έχουμε ένα δομημένο σύστημα διαχείρισης σε επίπεδο ομίλου, το οποίο περιλαμβάνει μια Επιτροπή Εταιρικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση της πρακτικής εφαρμογής αυτών των στρατηγικών επί τόπου. Η Επιτροπή αναφέρεται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Huawei και συνεργάζεται με όλα τα επιχειρηματικά τμήματα για να θέσει μεμονωμένους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος και να οδηγήσει σε μετρήσιμη πρόοδο προς αυτούς τους στόχους.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο της καινοτομίας και πώς μπορούν οι τεχνολογίες ΤΠΕ να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διατήρηση της ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών;
Σήμερα, οι ψηφιακές και ευφυείς τεχνολογίες έχουν γίνει οι κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσω από την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Υπό αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι η τεχνολογική καινοτομία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών ζητημάτων, την προώθηση της κοινωνικής προόδου και τη βελτίωση της ανθρώπινης, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας.
Όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, η πράσινη ανάπτυξη και η ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχει γίνει μια παγκόσμια αναγνωρισμένη αποστολή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ΤΠΕ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη πιο πράσινη επιχείρηση. Η ψηφιοποίηση και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μπορούν να λειτουργήσουν χέρι-χέρι, προωθώντας και ενισχύοντας η μια την άλλη για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός πιο πράσινου κόσμου. Αυτό είναι το κύριο επίκεντρο της καινοτομίας μας. Η Huawei θέλει να βοηθήσει στην προώθηση των πράσινων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα ατζέντα των πελατών μας και της κοινωνίας γενικότερα. Το κάνουμε αυτό σε τρεις διαφορετικούς δρόμους.
Πρώτον, εργαζόμαστε για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και να προωθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη ολόκληρης της βιομηχανίας ΤΠΕ. Εργαζόμαστε σκληρά για να αναπτύξουμε τεχνολογίες που κάνουν τα προϊόντα ΤΠΕ πιο ενεργειακά αποδοτικά. Συνεργαζόμαστε επίσης με παγκόσμιες εταιρείες για να δημιουργήσουμε πιο απλοποιημένη, πράσινη και έξυπνη υποδομή ΤΠΕ. Μέχρι το τέλος του 2022, έχουμε βοηθήσει εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές να αναπτύξουν πράσινες λύσεις τοποθεσιών για κινητές συσκευές.
Δεύτερον, δίνουμε τη δυνατότητα σε άλλες βιομηχανίες να αναβαθμιστούν και να επιτύχουν πράσινη ανάπτυξη με τις ΤΠΕ. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε ψηφιακή τεχνολογία για να υποστηρίξουμε τη διαχείριση ακριβείας των ζιζανίων στα αγροκτήματα. Αυτό μείωσε τη χρήση ζιζανιοκτόνων κατά 90%, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Στην Κίνα, οι έξυπνες λύσεις θέρμανσης μας επιτρέπουν τη θέρμανση κατ’ απαίτηση, η οποία μειώνει τη μέση κατανάλωση ενέργειας κατά 10% στην περιοχή Daowai του Χαρμπίν, μια πόλη στη βορειοανατολική Κίνα.
Τρίτον, αναζητούμε νέους τρόπους για να ενσωματώσουμε τεχνολογίες ψηφιακής, ηλεκτρονικών ισχύος, αποθήκευσης ενέργειας και θερμότητας για να βοηθήσουμε όλες τις βιομηχανίες να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν τις εκπομπές – το ονομάζουμε «χρήση bit για τη διαχείριση watts».

Θα μπορούσατε, παρακαλώ, να παρουσιάσετε τις στρατηγικές και τις πρωτοβουλίες της Huawei στην τεχνολογική καινοτομία; 
Η καινοτομία και το Ε&Α (Έρευνα και Ανάπτυξη) απαιτούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η στρατηγική μας δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση που βασίζεται σε τριμηνιαίες επιδόσεις. Κοιτάμε και σχεδιάζουμε πολύ μπροστά και επενδύουμε σε μακροπρόθεσμες καινοτομίες. Για παράδειγμα, ξεκινήσαμε την έρευνα για το 5G το 2009, όταν ο κόσμος μόλις άρχιζε να αναπτύσσει το 4G. Είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Ακόμη και όταν η Huawei ήταν ακόμα μια μικρή εταιρεία, είχαμε τον κανόνα να επενδύουμε τουλάχιστον το 10% των ετήσιων εσόδων στην Ε&Α.

Σε όλους τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, η Ε&Α είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο συμβαδίζετε με τις τάσεις του κλάδου και διατηρείτε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Η μακροπρόθεσμη, συγκεντρωμένη επένδυση στην καινοτομία ήταν το θεμέλιο της επιβίωσης και της ανάπτυξης της Huawei. Καθώς η επιχείρησή μας συνεχίζει να αναπτύσσεται και το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να αλλάζει, πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε Ε&Α για να προωθήσουμε την καινοτομία σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε επανεπενδύσει περισσότερο από το 20% των ετήσιων εσόδων μας σε Ε&Α. Μόνο το 2022, δαπανήσαμε 160,5 δισεκατομμύρια CNY για Ε&Α, ανεβάζοντας τις συνολικές επενδύσεις μας σε Ε&Α την τελευταία δεκαετία σε περισσότερα από 976,3 δισεκατομμύρια CNY.

Ποια είναι η προοπτική σας για τη μελλοντική τεχνολογική ανάπτυξη; 
Στον 21ο αιώνα, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια από ποτέ, ειδικά πράσινη ενέργεια, και χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερες πληροφορίες, ειδικά πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον τρόπο μετάδοσης, επεξεργασίας και αποθήκευσης περισσότερων πληροφοριών με λιγότερη ενέργεια. Έτσι τώρα, οι ψηφιακές και ευφυείς τεχνολογίες είναι οι βασικοί μοχλοί.
Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ένα τεράστιο εμπόδιο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία, επομένως οι πράσινες λύσεις και οι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας έχουν γίνει κρίσιμος τομέας για νέες καινοτομίες. Πρέπει να αναπτύξουμε πιο πράσινες λύσεις για να βοηθήσουμε τις βιομηχανίες να εξοικονομήσουν ενέργεια, να μειώσουν τις εκπομπές και να προχωρήσουν προς μια πιο κυκλική οικονομία. Η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τη φύση και τη βιοποικιλότητα και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.
Προχωρώντας, είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθουμε σε έναν πλήρως συνδεδεμένο, έξυπνο κόσμο. Η ψηφιακή οικονομία θα αναπτύσσεται ταχύτερα, θα καινοτομεί περισσότερο και θα επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της οικονομίας. Η Huawei θα συνεχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην καινοτομία, πηγαίνοντάς την στο επόμενο επίπεδο και δημιουργώντας νέα αξία τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για την κοινωνία.