Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε «υψηλή πτήση» οι αντλήσεις κεφαλαίων και το 2024

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αερολιμένας Αθηνών, Lamda Malls, Noval και Intralot δίνουν τον τόνο

Στον διάδρομο απογείωσης μεταφορικά αλλά και ουσιαστικά θα είναι το Χρηματιστήριο το 2024, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί την εμβληματική είσοδο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών μέσω της δημόσιας εγγραφής.

Το νέο χρηματιστηριακό έτος, με προίκα τα 2,04 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν φέτος (εταιρικά ομόλογα, αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εισαγωγές), θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό η άντληση κεφαλαίων από εισηγμένες και όσες πρόκειται να εισέλθουν, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια που θα αντληθούν να υπολογίζονται ήδη στο 1,22 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο.

Το Χρηματιστήριο έπειτα από 13 χρόνια που βίωσε την απαξίωση και ανέβηκε τον δικό του Γολγοθά, φέτος έδειξε για ποιο λόγο αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα επενδυτικά εργαλεία που διαθέτει η ελληνική οικονομία για τις επιχειρήσεις.

Οι εισηγμένες εκμεταλλεύθηκαν και φέτος τις συνθήκες, αντλώντας κεφάλαια ύψους 2,04 δισ. ευρώ (με εταιρικά ομόλογα, αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εισαγωγές), διαδικασία που θα συνεχιστεί και το 2024 με αμείωτο ρυθμό. Συνολικά, μέχρι και τον Μάιο οι προγραμματισμένες αντλήσεις κεφαλαίων από εισηγμένες και όσες πρόκειται να εισέλθουν στο Χ.Α. θα ανέλθουν σε 1,22 δισ. ευρώ, μέσω δημόσιων εγγραφών, είτε μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτικά οι νέες εκδόσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νέο οικονομικό έτος έχουν ως εξής:

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η προετοιμασία για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Πρόκειται να εισαχθεί το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι εκτιμήσεις θέλουν τα έσοδα από τη διάθεση του 20% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ να ανέρχονται στα 800- 850 εκατ. ευρώ. Το 10% από το συνολικά 30% που κατέχει το Ταμείο θα διατεθεί στον καναδικό όμιλο PSP Investments με control premium και το υπόλοιπο 20% σε ιδιώτες επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημοσιοποίησε το ΔΑΑ στο ΓΕΜΗ, τα έσοδα στο 9μηνο του 2023 ανήλθαν σε 463,6 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 322,1 εκατ. ευρώ, είναι αυξημένα κατά 30% και διαμορφώνουν ένα περιθώριο EBITDA 69,5%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 188,7 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 42% σε σχέση με το 9μηνο του 2022 (διαμορφώνοντας ένα περιθώριο καθαρού κέρδους 40%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το ΔΑΑ διένειμε μερίσματα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι είχε διανείμει μερίσματα 201 εκατ. ευρώ.

Lamda Malls

Ο στόχος της απόσχισης του τομέα των εμπορικών κέντρων και της εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο είναι διττός. Καταρχάς, θα κεφαλαιοποιηθεί μια σημαντική υπεραξία και θα παρασχεθεί η δυνατότητα επένδυσης σε ενδιαφερόμενους οι οποίοι προτιμούν την εξασφάλιση κερδών σε τακτική βάση, εν αντιθέσει με το έργο του Ελληνικού, όπου τα κέρδη εγγράφονται όταν γίνουν οι αντίστοιχες πωλήσεις. Ο δεύτερος στόχος εί- ναι η άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί μέρος του κόστους για την ανάπτυξη των δύο νέων εμπορικών κέντρων της εταιρείας στο ακίνητο του Ελληνικού, που αναμένεται να απαιτήσουν κεφάλαια της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ συνολικά.

Η διοίκηση της Lamda Development προσδοκά έσοδα 150 εκατ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή της Lamda Malls, στην οποία θα εισφερθούν και τα δύο νέα κέντρα του Ελληνικού, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria. Τα δύο νέα κέντρα αναμένεται να αυξήσουν τα ετήσια λειτουργικά κέρδη του τομέα εμπορικών κέντρων του ομίλου κατά 72 εκατ. ευρώ. Το 2027, όταν αναμένεται να έχουν τεθεί αμφότερα σε λειτουργία, τα λειτουργικά κέρδη των υφιστάμενων κέντρων προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας τα 96 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά τα ετήσια λειτουργικά κέρδη της Lamda Malls θα δια- μορφώνονται σε 168 εκατ. ευρώ.

Noval Property

H είσοδος στο Χρηματιστήριο της Noval, του Ομίλου Viohalco, αναμένεται τον προσεχή Απρίλιο. Η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval ανέρχεται σε 511 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει ως τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕ- ΑΠ της χώρας.

H εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαί- ου έως του ποσού των 89,5 εκατ. ευρώ, με τις νέες μετοχές να διατίθενται στο επενδυτικό κοινό, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη διασπορά. Παράλληλα, μετοχές της Noval θα αποκτήσει και η EBRD μέσω της κάλυψης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πράσινα έργα που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία.

Στα υπό εκτέλεση έργα, περιλαμβάνεται και το πρώτο κτίριο logistics της εταιρείας, στην περιοχή της Μάνδρας στην Ελευσίνα, επιφάνειας 10.000 τ.μ. σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως τις αρχές του 2024.

Να σημειωθεί ότι η Noval σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ την προσεχή 5ετία.

Intralot

To πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου η Intralot θα εκδώσει εταιρικό ομόλογο ύψους 130 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση δανεισμού του ομίλου. Ειδικότερα, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 230 εκατ. ευρώ του ομολόγου λήξης 2024 που φέρει επιτόκιο 5,25% θα αναχρηματοδοτηθεί με την έκδοση του συγκεκριμένου εταιρικού ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ και με τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου 100 εκατ. ευρώ από πέντε ελληνικές τράπεζες.

Θα προηγηθεί καμπάνια για την προσέλκυση εγχώριων αποταμιευτών, που κυνηγούν αποδόσεις υψηλότερες από εκείνες των τραπεζικών καταθέσεων προθεσμίας.

Στο 9μηνο του 2023 ο τζίρος της Intralot διαμορφώθηκε στα 280 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας 7,5% σε σχέση με πέρσι. Ο τζίρος επηρεάστηκε αρνητικά κατά 49 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία τυχερών παιχνιδιών και ειδικότερα από τη διακοπή του συμβολαίου στη Μάλτα και τις επιδόσεις στην Αργεντινή.