Skip to main content

Metaxa: Σημαντική αύξηση πωλήσεων, εσόδων, κερδών

Για τη χρήση από την 1η Απριλίου 2022 έως την 31η Μαρτίου 2023

Αύξηση πωλήσεων 10% και διατήρηση κερδοφόρας τροχιάς αναμένει για την τρέχουσα χρήση που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2024 η Metaxa.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Remy Cointreau «βασικός στόχος για την περίοδο 2023/2024 παραμένει η ανάπτυξη των πωλήσεων παρά τις γενικότερες αβέβαιες οικονομικές συνθήκες λόγω των μακροοικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως. Η διαφαινόμενη ισχυρή πληθωριστική τάση δεν αναμένεται να επηρεάσει κρίσιμα την κερδοφορία της εταιρείας χάρη στην υψηλή αναγνωρισιμότητα του σήματος από τους καταναλωτές καθώς και χάρη στην ευρεία γκάμα προιόντων με ισχυρή διανομή σε διαφορετικά επίπεδα τιμών».

Παράλληλα, η εταιρεία έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις όποιες διαταράξεις έχουν προκληθεί στο εμπόριο λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, επιτυγχάνοντας διατήρηση του εξαγωγικού όγκου καθώς οι όποιες απώλειες που προκύπτουν  ελέω της εμπόλεμης κατάστασης, αντικαθίστανται από ανάπτυξη άλλων αγορών.

Σε ο,τι αφορά στη χρήση από τη 1η Απριλίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023, ο συνολικός όγκος πωλήσεων της Metaxa σημείωσε αύξηση της τάξεως του 7,07%, με τα έσοδα να ενισχύονται περαιτέρω κατά 27,3% στα 29,7 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η εταιρεία η αύξηση των εσόδων προκύπτει από τις επιδόσεις στις διεθνείς αγορές όσο και στις εγχώριες πωλήσεις. Να σημειωθεί ωστόσο ότι πάνω από το 80% του όγκου πωλήσεων της Metaxa απευθύνεται σε εξαγωγές.

Σε όρους κερδοφορίας, τα προ φόρων αποτελέσματα, κατέγραψαν αύξηση 20% στα 2,9 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 16,6% στα 2,1 εκατ. ευρώ.  Η περσινή επίδοση οδήγησε σε απόφαση καταβολής μερίσματος στη βασική μέτοχο ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση της εταιρείας τον Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε σε 2,88 εκατ. ευρώ, σε σύνολο υποχρεώσεων  19,3 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 16,7 αφορούν σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της εξεταζόμενης χρήσης η εταιρεία παρουσίασε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. Λόγω του ότι το 86,8% των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά ενδοομιλικό δάνειο με συγγενή εταιρεία Financiere Remy Cointreau SA, η εταιρεία έλαβε -κατόπιν σχετικού αίτηματός της-  γραπτή διαβεβαίωση από την μητρική με την οποία δηλώνεται η πρόθεση της για λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της ελληνικής θυγατρικής.

Ως εκ τούτου, στην κατεύθυνση της θωράκισης της ρευστότητας της Metaxa, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 29 Σεπτεμβρίου αποφάσισε τη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 14,8 εκατ. ευρώ με την Financiere Remy Cointreau( εξίσου θυγατρική της Remy Cointreau Services S.A.S.) με σκοπό τη κάλυψη των παρουσών αναγκών χρηματοδότησης της εταιρείας. Η σχετική σύμβαση  τέθηκε  σε ισχύ στις 6/10/2023, ημερομηνία εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του δανείου. Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης θα είναι για έξι μήνες.  Αξίζει να σημειωθεί η Metaxa ακολουθεί την εν λόγω πρακτική στήριξης κεφαλαίου κίνησης από τη μητρική τα τελευταία χρόνια.