Skip to main content

Β. Αργυριάδης (Huawei) στη «Ν»: Βασικός πυλώνας των προγραμμάτων μας η συνεχής εκπαίδευση

Ο CTO της Huawei Ελλάδος μίλησε στη Ναυτεμπορική για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ομίλου, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Seeds for the Future

Στη Ναυτεμπορική μίλησε ο κ. Βασίλης Αργυριάδης, CTO της Huawei Ελλάδος, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος Seeds for the Future της εταιρείας.

Ο κ. Αργυριάδης δήλωσε πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Huawei θα συνεχιστεί και το 2024, προσδοκώντας σε αντίστοιχη επιτυχία, καθώς για τη Huawei «εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα των CRS προγραμμάτων και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τις ιδέες των φοιτητών που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα, ο κ. Αργυριάδης, μιλώντας στη «Ν», χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο ότι όλες οι ιδέες των φοιτητών/τριων ήταν ανθρωποκεντρικές» και προσέθεσε πως η τεχνολογία εξελίσσεται και είναι αρωγός «στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων».

Κ. Αργυριάδη η Huawei θα στηρίξει αντίστοιχες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και διαγωνισμούς στο μέλλον όπως το Seeds for the Future;

To πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2024 και ελπίζουμε με την ίδια επιτυχία που είχε και το φετινό. Παρόμοια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που έχει υποστηρίξει η Huawei Ελλάδος είναι και το project Women in Tech που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ και την Interlei, όπου εκπαιδεύσαμε 500 άνεργες γυναίκες στο τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Για την εταιρεία μας η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα των CRS προγραμμάτων και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα.

Ο κ. Αργυριάδης και η νικητήρια ομάδα του Seeds for the Future

Γι’ αυτό έχουμε και το δικό μας ICT Academy, όπου σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, δημιουργούμε Ακαδημίες στις οποίες διδάσκονται μαθήματα τεχνολογικού προσανατολισμού και δίνονται πιστοποιήσεις σε τομείς όπως το computer network, IoT, AI, Cloud, Data storage, WLAN κα, που η νέα γενιά -και όχι μόνο- χρειάζεται για να είναι ενημερωμένη προκειμένου να ανταπεξέλθει στον χώρο εργασίας του ΤΠΕ.

Υπήρχε κάτι που σας εντυπωσίασε στις ιδέες που κατατέθηκαν από τους φοιτητές;

Σίγουρα έχει περάσει ο καιρός που 2-3 φοιτητές μέσα σε ένα parking μιας πολυκατοικίας οραματίζονταν το μέλλον και τις επόμενες τεχνολογικές τάσεις. Πλέον φοιτητές από διαφορετικά σημεία του κόσμου μπορούν να συνεργάζονται εξ’ αποστάσεως με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών. Πάντοτε είναι θεαματικό να παρατηρείς πως οι φοιτητές/τριες μεταφράζουν την τεχνολογία σε νέες ιδέες και πως αυτές οι ιδέες είναι τόσο επίκαιρες σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η τοπική μας κοινωνία όσο και ο πλανήτης μας.

Αυτό που σίγουρα είναι αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι ιδέες των φοιτητών/τριων ήταν ανθρωποκεντρικές. Ιδέες που είχαν να κάνουν με την προστασία του ανθρώπου, της φύσης, της ενέργειας και της ποιότητας της ζωής μας.

Δεν θα σταθώ στον τρόπο υλοποίησης κάθε μιας ιδέας, ούτε στις τεχνολογικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν, αλλά θα ήθελα να σχολιάσω τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα όλων των ιδεών. Εντυπωσιάστηκα από την εξαιρετική γνώση των φοιτητών μας για τις υπάρχουσες συνθήκες του κάθε προβλήματος που έθιγαν και για την προσέγγισή τους να δοθεί μία λύση που θα προστατέψει τον άνθρωπο, τη φύση και εν γένει τον πλανήτη μας.

Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι από τα πιο σημαντικά θέματα προς επίλυση, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η νεολαία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, έχει νέες ιδέες και όραμα να συμβάλει στην αλλαγή σκέψης προς όφελος του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής μας.

Είδαμε ότι η πλειονότητα των φοιτητών ασχολήθηκε με τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές. Πιστεύετε ότι η εκπαίδευση και η εμβάθυνση στις τεχνολογίες αιχμής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων;

Σίγουρα η τεχνολογία εξελίσσεται και σκοπός της είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων. Οι φωτιές είναι ένα επίκαιρο θέμα που απασχολεί έντονα την χώρα μας -και όχι μόνο. Οι φοιτητές/τριες του εκπαιδευτικού προγράμματος «Seeds for the Future», θέλησαν να δώσουν την δική τους λύση με την βοήθεια τεχνολογιών αιχμής όπως ΑΙ, 5G, IoT, drones, applications, Cloud, edge computing.

Όπως είδαμε και από τις προτάσεις τους, αλλά και από το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Huawei Ελλάδος με επιτυχία κάθε χρόνο, οι τεχνολογίες αιχμής μπορεί να δώσουν λύσεις στην έγκαιρη πυρανίχνευση. Όσο ο τεχνολογικός τομέας εξελίσσεται πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες λύσεις και σε άλλους τομείς.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Seeds for the Future

Huawei: Οι τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία των φοιτητών στο πρόγραμμα Seeds for the Future