Skip to main content

Προσφυγή στο ΣτΕ των Vinci – Mytilineos κατά του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού

Τι μέλλει γενέσθαι αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τον Οκτώβριο του 2024

Θα καθυστερήσει, όπως όλα δείχνουν, ο διαγωνισμός για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού, που διεξάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η κοινοπραξία των Vinci – Mytilineos, η οποία έχει καταθέσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά, προσέφυγε κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επιμένοντας στους ισχυρισμούς της, τους οποίους αρχικά είχε παραθέσει στην προσφυγή της στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και οι οποίοι απορρίφθηκαν.

Όπως είναι γνωστό, στον διαγωνισμό της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής – πλειοδότης, με προσφορά 3,27 δις ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα σύμβαση να λήγει τον Οκτώβριο 2024, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού τοποθετείται στο 4 τρίμηνο του  2024, κάτι που πλέον δείχνει αρκετά δύσκολο.

Αν τελικά υπάρχουν καθυστερήσεις και δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τον Οκτώβριο 2024, η Αττικής Οδός θα επιστρέψει στο Δημόσιο που πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαγωνισμού εξπρές για τη λειτουργία της μέχρι το κλείσιμο της διαδικασίας.