Skip to main content

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Νοικοκύρεμα» των επενδύσεων

Αναπτύσσονται οι σχεδιασμοί σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο

Σε  διετία «νοικοκυρέματος» των επενδύσεων και τακτοποίησης παραγωγικών γραμμών και αντικειμένων αναδεικνύεται το 2023-2024 για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος – Τυράς – Ροδόπη), ο οποίος φέτος φλερτάρει με δυναμική εσόδων 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μιλώντας στην «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Σαράντης «τόσο εφέτος όσο και το 2024 αναπτύσσονται οι σχεδιασμοί σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Ο κουρνιαχτός από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία δεν έχει καθίσει ακόμα και δεν ξέρουμε το ακριβές ύψος της ζημιάς που έχει προκαλέσει. Αν δεν είχαμε αυτή τη ζημιά, το 2023  θα ήταν εξίσου εξαιρετική χρονιά σε επίπεδο επιδόσεων όπως το 2022. Σε όρους εννεαμήνου ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν της τάξεως του 6-7%, ωστόσο να σημειωθεί ότι στα φετινά αποτελέσματα περιλαμβάνεται και η εξαγορά στη Βουλγαρία από την οποία προβλέπεται μια ενίσχυση στο τζίρο περί τα 50-60 εκατ. ευρώ. Υπολογίζουμε ότι φέτος ο τζίρος θα κυμανθεί στα 600 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της πλημμύρας στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα, το οποίο έμεινε εκτός λειτουργίας περί τις 20 μέρες, αυτή τη στιγμή έχει επανέλθει το 70-80% της λειτουργίας καθώς οι ζημιές στις γραμμές παραγωγής κυρίως στα τυροκομικά δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Η πλημμύρα στη μονάδα στα Τρίκαλα επηρεάζει και τις εξελίξεις επί Κυπριακού εδάφους καθώς η λειτουργία του νέου εργοστασίου χαλουμιού μετατίθεται από τον Ιανουάριο του 2024 στο Μάιο. Όπως εξηγεί ο κ. Σαράντης  «Την εταιρεία η οποία θα ενεργοποιούσε το εργοστάσιο στη βασική γραμμή παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο την απασχολούμε στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα για την αποκατάσταση της παραγωγικότητας των γραμμών».

Μικρή καθυστέρηση προκλήθηκε, λόγω της πλημμύρας, και στο επαναλανσάρισμα της Αγνό στα εγχώρια ράφια. Ωστόσο, η διάθεση των κωδικών θα ξεκινήσει «οσωνούπο» οπως αναφέρει ο κ. Σαράντης  και θα γίνει αποκλειστικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Επί Βουλγαρικού εδάφους, όπως αναφέρθηκε φέτος αναμένονται οι πρώτες επιδόσεις της εξαγοράς της United Milk Company ενώ παράλληλα υλοποιείται και η  μεταφορά της παραγωγής της στο εργοστάσιο της Tyrbul στο Σλίβεν, που κατέχει ήδη ο όμιλος. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2024.

Στην Ρουμανία το πλάνο για την δημιουργία logistic center, επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ,  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο- Μάιο. Το κέντρο, θα  εξυπηρετεί την τοπική αγορά καθώς και τις εξαγωγές σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Βουλγαρία και Σερβία.

«Φέτος και το 2024 εστιάζουμε στην τακτοποίηση των σχεδιασμών μας : νέες γραμμές παραγωγής, μεταφορές υφιστάμενων γραμμών, εκσυγχρονισμοί, δημιουργία logistic center, μετεγκαταστάσεις κτλ. Όλα αυτά είναι τεχνικά θέματα, εξαιτίας των οποίων οι δείκτες μας δεν θα βελτιστοποιηθούν στον ίδιο βαθμό όπως θα συμβεί από το 2025 και μετά» σημειώνει ο κ. Σαράντης ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενες νέες εξαγορές ή πρόθεση δημιουργίας νέων μονάδων σχολιάζει λακωνικά «Οι εξαγορές δεν αναγγέλλονται..  Δε ξέρεις ποτέ τι μπορεί να έρθει».

Σε ο,τι αφορά στις περσινές επιδόσεις επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση του ομίλου στην εγχώρια αγορά και στα Βαλκάνια. Ειδικότερα, τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 15,7% στα 493,8 εκατ. ευρώ. Να επισημανθεί ότι το 55% του τζίρου προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.  Τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 31,5% στα 102,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA ανήλθαν στα 65 εκατ. ευρώ έναντι 45,36 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση 223,5% στα  33 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 196,2% στα  26,34 εκατ, ευρώ από 8,89 εκατ. ευρώ το 2021.