Skip to main content

Προς αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Prodea Investments

Η εταιρεία Invel RE Holdings (Cyprus) Limited απέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο του 87% των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕΕΑΠ

Ως την αρχή μεγαλύτερων αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ εκλαμβάνει η αγορά τη μεταβίβαση του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας η οποία οδηγεί στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση που ανακοινώθηκε χθες.

Η εταιρεία Invel RE Holdings (Cyprus) Limited, η οποία ελέγχεται από τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου (πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και της επενδυτικής επιτροπής της Prodea) απέκτησε πρόσφατα (05.10.2023) τον έλεγχο του 87% των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕΕΑΠ με το επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake να διατηρεί την κυριότητα των μετοχών.

Όπως εκτιμάται το προαναφερόμενο fund είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στη σταδιακή αποεπένδυση από την Prodea (ολική ή μερική).

Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα η προσπάθεια για την αύξηση της διασποράς της μετοχής (free float) η οποία μέχρι στιγμής έχει φέρει ως μετόχους στην Prodea, μεταξύ άλλων, την Alpha Bank με ποσοστό περίπου 4,9%.

Οι κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα ενταθούν καθώς όπως είναι γνωστό το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την 1.1.2024 να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ να έχουν διασπορά τουλάχιστον 15%.

Η Prodea επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εγκαταλείψει την πρόθεσή της για προσφορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μπουν κεφάλαια στην ίδια την εταιρεία. Έχει επιχειρήσει να το πράξει δύο φορές όμως εμποδίστηκε από τις συνθήκες (την πρώτη ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία).

Αναφορικά με το Castlelake ως επενδυτικό κεφάλαιο θεωρείται συνήθης πρακτική έπειτα από κάποια χρόνια σε μια εταιρεία να αποεπενδύει, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει  πληροφορία για συγκεκριμένη συμφωνία που να αφορά στην Prodea. Η μεταφορά των δικαιωμάτων ψήφου, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί την είσοδο νέων επενδυτών στην ΑΕΕΑΠ χωρίς να έχουν την υποχρέωση της δημόσιας προσφοράς.

Σχετικά με την δημόσια προσφορά που θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα από την πλευρά της Invel RE Holdings, αφορά το 13% της ΑΕΕΑΠ και το τίμημα ορίστηκε σε 7,50 ευρώ για κάθε μετοχή (η μέση τιμή της τους τελευταίους έξι μήνες ήταν 7,4844 ευρώ).

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό με τη δημόσια πρόταση κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες η Invel «δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της Prodea από το Χ.Α.», αντίθετα, «ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, στοχεύει το επόμενο διάστημα στην ενδυνάμωση και διεύρυνση της μετοχικής βάσης της εταιρείας και της διασποράς των μετοχών της, με την προσέλκυση, μεταξύ άλλων, Ελλήνων ή και ξένων θεσμικών επενδυτών».

Η Invel ξεκίνησε τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης χθες ενημερώνοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Prodea, καταθέτοντάς τους το σχέδιο του πληροφοριακού δελτίου καθώς και την έκθεση Αποτίμησης.