Skip to main content

«Γιατί η JTI συνεχίζει και επεκτείνει την επένδυσή της στην Ελλάδα»

Με βαρύτερο επιχειρηματικό, παραγωγικό, εξαγωγικό και κοινωνικό «αποτύπωμα»,  ελαφρύτερο περιβαλλοντικό ίχνος αλλά και δυναμική είσοδο στην κατηγορία των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού, συνεχίζει σταθερά και με συνέπεια την επένδυσή της στην Ελλάδα η JTI, έχοντας συνδέσει στέρεα τους στόχους της στη χώρα, με την παγκόσμια στρατηγική Βιωσιμότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας.

Sponsored content

Η JTI, που διαθέτει στην ελληνική αγορά τις διεθνείς μάρκες Winston, Camel και Old Holborn και τα παραδοσιακά σήματα BF και GR, επιχειρεί στη χώρα ήδη από το 1981 κατέχοντας σήμερα την 1η στην κατηγορία των συμβατικών προϊόντων και τη 2η θέση της αγοράς προϊόντων καπνού, ενώ από το 2018 με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τον όμιλο Japan Tobacco Inc., έχει επιπλέον παραγωγική και εξαγωγική παρουσία στη χώρα.

H JTI αγοράζει σημαντική ποσότητα ελληνικών καπνών για τα προϊόντα της διεθνώς πάνω από 40 χρόνια ενώ ειδικά για το 2023 έχει αυξήσει κατά 5% την προμήθεια των εξαιρετικής ποιότητας φύλλων καπνού από Έλληνες καπνοκαλλιεργητές. «Το ισχυρό εκτόπισμα της JTI αποτυπώνεται στο σύνολο των οικονομικών της μεγεθών», τονίζει ο Οικονομικός Διευθυντής της JTI κ. Χαράλαμπος Θαμνίδης σημειώνοντας μάλιστα ότι «η εταιρεία συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών Δημοσίων Εσόδων της χώρας σε ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού. Από την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018 η επένδυση στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του εργοστασίου είναι συνεχής, με νέες γραμμές παραγωγής, εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτοματισμούς και ψηφιοποίηση, διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων και νέες πολιτικές για την ασφάλεια», αναφέρει ο κ. Θαμνίδης αναφέροντας μάλιστα ότι   η υλοποίηση αυτών των στόχων οδήγησαν στην αύξηση της παραγωγής κατά 112% με το 76% της παραγωγής να προορίζεται για εξαγωγές».

Η επέκταση της επένδυσης

«Η JTI, ως ένας παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρηματικός παίκτης, αναγνωρίζει τη σημασία των επιχειρηματικών μονάδων τόσο για την περιφερειακή ανάπτυξη όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Η Ξάνθη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον γεωπολιτικό και εμπορικό σταυροδρόμι της Ελλάδας, μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για επενδυτές και για την JTI η έδρα του εργοστασίου αποτελεί πρόκληση. Μια πρόκληση για ποιοτική παραγωγή, με σύγχρονες γραμμές παραγωγής, συνεχή εκπαίδευση και υιοθέτηση πολιτικών για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας» σημειώνει ο κ. Θαμνίδης ο οποίος αναφορικά με τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον αποκαλύπτει ότι «θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης μας στην αγορά της Ελλάδας επενδύοντας σε νέα προϊόντα, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τη θέση μας στα συμβατικά προϊόντα καπνού».

Η ολιστική προσέγγιση της επένδυσης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Θαμνίδη, η άμεση επένδυση της JTI στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ολιστικά, με την εταιρεία να λαμβάνει υπόψη της τόσο τους οικονομικούς δείκτες της χώρας και τα φορολογικά κίνητρα όσο και βασικές παραμέτρους υγιούς επιχειρηματικής λειτουργίας όπως τα δίκτυα ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, η αντιμετώπιση του brain drain και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ειδικά στις ακριτικές περιοχές.

Ο οικονομικός διευθυντής της JTI παραδέχεται ότι «σήμερα στην Ελλάδα, το περιβάλλον για έναν ξένο επενδυτή και εξαγωγέα όπως η JTI βελτιώνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και αναπτυξιακό σχέδιο υπάρχει και φιλικό επενδυτικό κλίμα έχει καλλιεργηθεί, παρά τις προκλήσεις των πολύπλοκων διαδικασιών και του κόστους, σε τομείς όπως οι μεταφορές.» Ωστόσο θεωρεί σημαντική τη διατήρηση ενός προβλέψιμου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος χωρίς αρνητικές εκπλήξεις που πλήττουν την επιχειρηματικότητα.

Η πρόκληση του Λαθρεμπορίου

Μια σημαντική πρόκληση και προτεραιότητα για την JTI είναι η συμβολή της στην πάταξη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο της συνεπούς δράσης της για την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών και την προστασία της νόμιμης αγοράς και των καταναλωτών, η JTI υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο την κοινή συμπόρευση με την ΑΑΔΕ απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί το παράνομο εμπόριο καπνού στα δημόσια έσοδα του κράτους και στην κοινωνία.

Τα νέα προϊόντα

Αναφορικά με την ανάπτυξη προϊόντων νέας γενιάς επισημαίνει ότι «η εταιρεία διεθνώς επενδύει συστηματικά στην έρευνα και την ανάπτυξή τους προκειμένου να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές στους καταναλωτές» ενώ παραδέχεται ότι «αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας την επένδυση της εταιρείας.»

«Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει πολύ όπως και άλλους ξένους επενδυτές, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου διοργανώσαμε εκδήλωση με τίτλο “Building a Stronger Future: Exploring the Prospects for Greek Japanese Economic Cooperation”. υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Συμμετείχαν ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Yasunori Nakayama, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, και εκπρόσωποι διακεκριμένων ιαπωνικών επιχειρήσεων Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα να συνεχίσουμε, το γεγονός ότι στην τοποθέτησή του ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, χαρακτήρισε τη JTI ‘παράδειγμα επιτυχημένης ιαπωνικής επένδυσης που στηρίζει την ελληνική Οικονομία’ και φυσικά ανάλογη αξία έχουν και τα εύσημα που έδωσε στην εταιρεία μας και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Τόκιο στις αρχές του έτους.»

Για τη JTI ωστόσο όλα σχεδιάζονται και λειτουργούν εντός του πλαισίου αειφορίας του Οργανισμού: «Η εταιρεία μας δίνει μεγάλη σημασία στη βιωσιμότητα και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» αναφέρει ο κ. Θαμνίδης και καταλήγει: «Συνεργαζόμαστε με εταίρους και επιχειρήσεις για την ανάπτυξη πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία του Περιβάλλοντος. Ως οικονομικός διευθυντής της εταιρείας θεωρώ εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική κάθε επένδυση που πραγματοποιείται εντός πλαισίου Βιωσιμότητας. Και σε αυτό πρέπει όλοι να κατατείνουμε.»

Μια εταιρεία που στηρίζει την τοπική κοινωνία και τον συνάνθρωπο

Σύμφωνα με τον κ. Θαμνίδη, η JTI δεν περιορίζεται σε μια δυναμική επιχειρηματική και παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα αλλά επεκτείνει τη δράση της σε ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα, αποδεικνύοντας στην πράξη το κοινωνικό της DNA.

Οι δράσεις της κινούνται σε τέσσερις άξονες:

  • Τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των συνανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, όπως η άμεση ανταπόκριση στο πρόσφατο κάλεσμα του ΣΕΒΕ για στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
  • Την εκπαίδευση, όπως αυτή που παρείχε τον περασμένο μήνα σε στελέχη της ΑΑΔΕ για τη πάταξη του λαθρεμπορίου και εσωτερικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού γύρω από δράσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και εθελοντισμού,  και
  • Την αρωγή της στον πολιτισμό, όπως η δημιουργία του πρώτου δημόσιου ιαπωνικού πάρκου στην Αθήνα και η ανάπλαση και συντήρηση των κήπων του του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
  • τη μετατροπή του στόλου εταιρικών οχημάτων σε υβριδικά για μικρότερη  περιβαλλοντική επίπτωση και τη διαρκή βελτίωση των επιδόσεων του εργοστασίου στην Ξάνθη αναφορικά με την κατανάλωση φυσικών πόρων.

«Η συνέπεια, η σταθερότητα και η αξιοπιστία είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των δράσεων μας, στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες και προστατεύουμε το περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Θαμνίδης.