Skip to main content

Υπολογιστές: Εν αναμονη ανακαμψης της αγορας το 2024- Σε πτωτική τροχιά οι πωλησεις στο 7μηνο

Λίγο καλύτερη η εικόνα στα είδη τηλεπικοινωνιών

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε στο 7μηνο της τρεχουσας χρησης ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ως αποτέλεσμα του κορεσμού της αγορας λογω των ισχυρών πωλήσεων που είχαν προηγηθεί κατα την πανδημία αλλά και της ισχυρής ώθησης που είχε δοθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων μέσω του προγραμματος της Ψηφιακής Μέριμνας.

Συγκεκριμένα, συμφωνα με στοιχεία της αγορας, οι πωλήσεις υπολογιστών σε αξίες είχαν αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν στο -17,4/. Πτωτικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις σε τεμάχια και διαμορφώθηκαν στο -12,8/. Στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών οι πωλήσεις σε τεμαχια διαμορφώθηκαν στο -38,7/ και σε αξιες στο -26,8/. Αρνητικό πρόσημο έχουν και οι πωλησεις των tablets. Σε αξία κινήθηκαν στο -23,2/ και σε τεμάχια στο -28,4/, συμβαδίζοντας με την υπόλοιπη αγορα. Από την άλλη σταθερά κινήθηκαν οι πωλησεις στις οθόνες.

Αξιοσημείωτη είναι η εναλλαγή των μεριδίων αγορας των κορυφαίων κατασκευαστών υπολογιστών. Οπως όλα δείχνουν υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες στην κατανάλωση η μάχη και στην ελληνική αγορα μαίνεται μεταξυ των επικρατέστερων του χώρου, Apple, HP, Lenovo, Asus και Dell. Οι προμηθευτές των συγκεκριμένων επωνύμων προϊόντων διάγουν καλύτερες μέρες σε σχέση με το σύνολο της αγορας αν και η αγορα υπολείπεται κατα πολύ της ανόδου που είχε καταγράψει στα τρίμηνα προ αλλά και κατα τη διάρκεια της πανδημιας. Οι επιχειρησεις τονίζουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλα τα αγαθά σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων επηρεάζουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Ωστοσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να επαναπρογραμματίζουν τις επενδύσεις τους στην αναβάθμιση των συσκευών και τη μετάβαση σε σύγχρονα περιβάλλοντα τις οποίες έχουν παγώσει. Εκτιμάται ότι η αγορα του ΙΤ θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα μέσα του 2024 τηρουμένων πάντοτε των συνθηκών της αγορας.

Στην αγορα των τηλεπικοινωνιών, η εικόνα είναι σχετικα καλύτερη αναφορικά με την αξία των πωλήσεων. Συγκεκριμένα  οι πωλησεις σε αξίες διαμορφώθηκαν στο +10,8/. Από την άλλη πλευρά οι πωλησεις σε τεμαχια περασαν σε αρνητική τροχιά και διαμορφώθηκαν στο -2,3/. Οπως τονιζουν στη «Ν» στελεχη της αγορας το γεγονος αυτό αντικατοπτρίζει την ταση των καταναλωτών προς ακριβά κινητά, εξοπλισμένα με υψηλή τεχνολογία και δυνατότητες. Ωστοσο τα διεθνή στοιχεία δείχνουν πως η αγορα των κινητών τηλεφώνων εμφανίζει σημάδια κόπωσης και είναι διστακτικές οι εκτιμήσεις για την πορεια του κλάδου κατα την  οικονομική χρήση του 2024.