Skip to main content

Lamda Development: «Έκρηξη» κερδών στο εξάμηνο

Σημαντική η συμβολή των μεγεθών που κατέγραψαν τα εμπορικά κέντρα.

Η καλή πορεία των εμπορικών κέντρων ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της κερδοφορίας της Lamda Development το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών της Lamda διαμορφώθηκαν σε 27 εκατ. έναντι 5,8 εκατ. πέρσι το ίδιο διάστημα και το λειτουργικό αποτέλεσμα σε 71,6 εκατ.  έναντι 37,7 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, του πρώτου εξαμήνου ήταν 18,4 εκατ. έναντι ζημίας 22,2 εκατ. ευρώ.

Στους βασικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν το παραπάνω αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των εμπορικών της κέντρων (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall και Designer Outlet Athens). Παρουσίασαν κέρδη 40,5 εκατ. αυξημένα 14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Το Designer Outlet Athens το οποίο ενοποιείται από την 06.08.2022 συνεισέφερε κέρδη EBITDA 5,2 εκατ. και οι μαρίνες Φλοίσβου και Αγ. Κοσμά (Ελληνικό) συνολικά κέρδη 9 εκατ., αυξημένα 6%. Οι ετήσιες (μόνιμες) συμβάσεις ελλιμενισμού ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας ενώ οι αυξήσεις, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του 2022, ανήλθαν σε περίπου 15%.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα Εμπορικά Κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αυξήθηκε 27% έναντι του ίδιου διαστήματος του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που καταγράφεται από το Β’ Εξάμηνο 2022 και έπειτα, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αντίστοιχη αύξηση στο Designer Outlet Athens ήταν 25%.

Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών στα Εμπορικά Κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αυξήθηκε 25%. Η επισκεψιμότητα του α’ Εξαμήνου 2022 είχε επηρεαστεί αρνητικά στα τέλη Ιανουαρίου 2022 από τις ακραίες καιρικές συνθήκες (σφοδρή χιονόπτωση λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς»). Αντίστοιχα οι επισκέπτες του Designer Outlet Athens αυξήθηκαν 35%.

Στο τέλος του εξαμήνου τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 478 εκατ. από 516 εκατ., η αξία του συνολικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε 3.451 εκατ. έναντι 3.331 εκατ. και τα δάνεια σε 1.189 εκατ. έναντι 1.163 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Lamda οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από τις πωλήσεις – μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό το εξάμηνο 2023 ανήλθαν σε 184 εκατ. ενώ τα συνολικά έσοδα στην κατάσταση αποτελεσμάτων για το ίδιο διάστημα ήταν 72 εκατ. (έναντι 0,1 εκατ. το Εξάμηνο 2022) λόγω της σταδιακής αναγνώρισης εσόδων από πωλήσεις ακινήτων (διαμερισμάτων, οικοπέδων κτλ.).

Αναφορικά επίσης με το Ελληνικό, τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό του οικιστικού έργου που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτήριο ύψους 50 μ. και 12 ορόφων. Τα διαμερίσματα στο εν λόγω οικιστικό είναι 88 και διαθέτουν διάφορες τυπολογίες (από 1 Υ/Δ περίπου 70 τ.μ. έως 5 Υ/Δ 350 τ.μ.).

Όπως σημειώνεται από τη Lamda έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 12 διαμερίσματα από τα 25 διαμερίσματα που έχουν διατεθεί, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ Τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης).

Έργα Υποδομών και άλλες κατασκευαστικές εργασίες

Με αφορμή τα αποτελέσματα, η Lamda ανέφερε ότι έχει επιταχύνει σημαντικά τους ρυθμούς υλοποίησης των υποδομών στο Ελληνικό. Ενδεικτικά σημείωσε:

Στον οικιστικό πύργο Riviera Tower έχουν ολοκληρωθεί η υπο-θεμελίωση με την κατασκευή 316 πασσάλων βάθους έως 55μ. και η κατασκευή 520 μ. περιμετρικού διαφραγματικού τοίχου βάθους 15 μ. Είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση του σιδηρού οπλισμού της θεμελίωσης που αποτελείται από 1.750 τόνους σιδήρου και η τοποθέτηση των περιμετρικών καλουπιών της θεμελίωσης.

Για το Vouliagmenis Mall τον Αύγουστο 2023 επιλέχθηκε η Άκτωρ για τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες.

Στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος έχει ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων.