Skip to main content

Ανάπλαση ΔΕΘ: Πρωθυπουργική σιγή…ασυρμάτου – Εντείνονται τα σενάρια ιδιωτικοποίησης

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα

Κάθε ελπίδα για υλοποίηση του μεγάλου έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ με τον τρόπο που είχε αρχικά προαναγγελθεί έσβησε η παντελής έλλειψη αναφοράς στο θέμα από τον πρωθυπουργό στην 87η ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη μεν σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για το έργο από μεγάλους developers-κατασκευαστές και άλλους επιχειρηματικούς Ομίλους, οι οποίοι όμως ζητούν να αναλάβουν και το management της νέας ΔΕΘ, προοπτική που δεν συνάδει με τον αρχικό σχεδιασμό για ΣΔΙΤ αλλά με διατήρηση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της διαχείρισης της εκθεσιακής δραστηριότητας από την ΔΕΘ-Helexpo A.E.

Σε συνέχεια της απόλυτης σιωπής για το θέμα που είχε τηρήσει ο κ.Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στην πόλη για σύσκεψη με τους φορείς ενόψει της ΔΕΘ, δεν προέβη σε καμία απολύτως σχετική δήλωση ή ενημέρωση ούτε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στηn 87η ΔΕΘ, ούτε στην χθεσινή εφ’ όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, όπως είθισται να γίνεται κάθε χρόνο.

Κάτι, που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ανεξαρτήτως της μη πραγματοποίησης επίσκεψης στα περίπτερα της ΔΕΘ, δεδομένου ότι η δική του προηγούμενη κυβέρνηση δήλωνε στις αρχές του έτους λ.χ. δια στόματος του κ.Μπρατάκου ότι η ανάπλαση αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνηση και εκ των πραγμάτων το συγκεκριμένο project αποτελεί ανοικτό «μέτωπο» για το οποίο η πόλη αναζητά σαφείς απαντήσεις.

Τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), εξάλλου, που σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό σχεδιασμό θα συγχρηματοδοτήσει το έργο, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν εκφράζει πρόσφατα αντίθεση στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης και ζητούν την υλοποίηση του έργου με τη μορφή που έχει σχεδιαστεί και προαναγγελθεί.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η απουσία της διοίκησης του Υπερταμείου – που είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. και χειρίζεται το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ – από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η οποία εύλογα απέτρεψε την αναζήτηση άμεσων απαντήσεων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. εκπροσωπούνται σήμερα οι διοικήσεις όλων των μεγάλων τοπικών πλουτοπαραγωγικών φορέων, όπως και η ΠΚΜ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.