Skip to main content

Αγροδιατροφή: «Ναι» για τον πρώτο θύλακα καινοτομίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη

Ο εν λόγω θύλακας θα δημιουργηθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης

«Πράσινο φως» έχει λάβει από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υλοποίηση του πρώτου θύλακα υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, και αναμένεται προσεχώς η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ο εν λόγω θύλακας θα δημιουργηθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης και θα είναι αφιερωμένος στον Αγροδιατροφικό τομέα, έναν τομέα που η τρέχουσα μεγάλη καταστροφή στο φυτικό-αγροτικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία καθιστά ακόμη πιο επίκαιρο και αναγκαίο.

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πολεοδόμησης η ΑΖΚ Α.Ε., όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Κετικίδης, θα προχωρήσει άμεσα στην χωροθέτηση Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, που θα αποτελέσει τον πρώτο Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΘΥΚΔ) και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει: Εργαστήρια πιστοποίησης προϊόντων – Κοινόχρηστους ερευνητικούς χώρους – Ερευνητικά θερμοκήπια (μικρής κλίμακας για την εφαρμογή των ερευνητικών καινοτομιών) – Κτίρια γραφείων και κτίριο διοίκησης – Τμήματα R&D εδραιωμένων εταιρειών (Εθνικές & πολυεθνικές επιχειρήσεις) – Νεοφυείς & ΜΜΕ επιχειρήσεις – Ερευνητικά κέντρα.

Η δημιουργία του Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη ως προς την ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης και συγκέντρωσης μίας κρίσιμης μάζας ερευνητικών δραστηριοτήτων εδραιωμένων εταιρειών, νεοφυών επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματιών, ερευνητικών κέντρων και ερευνητών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και θα αλληλοεπιδρούν με τον ευρύτερο πληθυσμό, όπως για παράδειγμα είναι οι δραστηριοποιούμενοι επαγγελματίες στον αγροδιατροφικό τομέα (π.χ. αγρότες) και κυρίως οι φοιτητές / ερευνητές / σπουδαστές.

Όραμα της ΑΖΚ Α.Ε., σύμφωνα με τον κ. Κετικίδη, είναι η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας που θα φέρει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα της αγροδιατροφής για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων του κλάδου και το εγχείρημα – όπως σημειώνει με έμφαση ο κ. Κετικίδης – όχι μόνο δεν ανταγωνίζεται άλλα ερευνητικά projects στην περιοχή αλλά δρα συμπληρωματικά.