Skip to main content

Το φαινόμενο «Daniel» έπληξε και τη ΔΕΘ

Ποιες ανατροπές φέρνει στην Έκθεση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης η αναβολή της επίσκεψης Κ. Μητσοτάκη

Χωρίς πρωθυπουργική παρουσία, ομιλία εγκαινίων και την καθιερωμένη πρωθυπουργική συνέντευξη Τύπου ανοίγει τις πύλες της αύριο η 87η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, χωρίς αυτό ωστόσο να μειώνει τον εμπορικό-επιχειρηματικό της ρόλο.

Η αναγγελία της αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού και το «απαγορευτικό σήμα» που είχε εκδοθεί ήδη πολλές ώρες νωρίτερα προς τους υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη να παραστούν σε εκδηλώσεις της ΔΕΘ μέχρι και την Κυριακή, όπως ήταν φυσικό, επέφεραν «τσουνάμι» ακυρώσεων εγκαινίων περιπτέρων, συνεδριακών εκδηλώσεων κ.ο.κ. στις οποίες αναμενόταν να παραστούν υπουργικά και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μαζί βέβαια με τα μέγιστα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel» στο συγκοινωνιακό δίκτυο και εν γένει στις υποδομές στη Θεσσαλία.

Μεγάλοι χαμένοι από τις εν λόγω ακυρώσεις είναι τα ξενοδοχεία της πόλης που δεν χάνουν μεν πελάτες από τους εκθέτες, αλλά σίγουρα χάνουν επισκέπτες που θα έρχονταν για τη ΔΕΘ απ’ όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων και μόνο για την τελετή των εγκαινίων και την πρωθυπουργική ομιλία, τα οποία φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν. Επίσης χάνουν έσοδα και από τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν, καθώς κάποιες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εκτός ΔΕΘ, ενώ η πρωτοφανής ακύρωση της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας εκ των πραγμάτων έχει φέρει ένα «μούδιασμα» σε όλη την πόλη, που τέτοιες ημέρες αποτελεί το επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Επίσης και ο κλάδος εστίασης-αναψυχής σίγουρα θα βιώσει φέτος μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με την περσινή πολύ καλή πορεία του στη διάρκεια της ΔΕΘ.

Αλλαγές υπάρχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις παραπάνω εξελίξεις και στην εκπροσώπηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Βουλγαρίας, καθώς δεν θα έρθει όπως είχε προγραμματιστεί ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας Νικολάι Ντένκοφ που επρόκειτο να εγκαινιάσει το βουλγαρικό περίπτερο μαζί με τον κ. Μητσοτάκη.

Στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Βουλγαρίας θα παραστεί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της γειτονικής χώρας Μπόγκνταν Μπογκντάνοφ, όπως και ο αναπληρωτής του υπουργός Νικολάι Πάβλοβ, που παρέστη και στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της 87ης ΔΕΘ προ μερικών ημερών.

Εκ των πραγμάτων και βάσει της εθιμοτυπίας πρέπει να συμμετέχει στην εν λόγω εκδήλωση και Έλληνας ομόλογος υπουργός, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένεται να παραστεί μάλλον ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μήνυμα της Helexpo

Από την πλευρά της η διοργανώτρια ΔΕΘ-Helexpo A.E. με ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι κοινωνός της αγωνίας που βιώνει τις τελευταίες ημέρες η χώρα εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών και συμμερίζεται τη δυσκολία των στιγμών και τον πόνο των ανθρώπων που έχουν πληγεί και προσθέτει: «Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική αυτή περίσταση, αλλά και το δεδομένο ότι η 87η ΔΕΘ αποτελεί ένα κορυφαίο εκθεσιακό, επιχειρηματικό και εμπορικό γεγονός, με εκατοντάδες συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με μια προηγηθείσα προετοιμασία μηνών, προσαρμόζει τη λειτουργία της Έκθεσης στα νέα δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Η 87η ΔΕΘ θα ανοίξει τις πύλες της το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 και θα συμβαδίσει με τις εξελίξεις. Το ωράριο της Έκθεσης είναι 10:00 με 22:00 τα Σαββατοκύριακα και 16:00 με 22:00 τις καθημερινές».