Skip to main content

Σε ανοδική τροχιά η αγορά γραφείων στη Θεσσαλονίκη

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Μεγάλα επενδυτικά projects σε εξέλιξη στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της πόλης

Ανοδική τροχιά διανύει η αγορά γραφείων στη Θεσσαλονίκη, τόσο στην περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης όσο και στα ανατολικά προάστια, όπου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή μπαίνουν αντίστοιχα πλέον στις ράγες μεγάλα σχετικά επενδυτικά projects.

Όπως δημοσίευσε πρόσφατα αποκλειστικά η «Ν», στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Φίλκεραμ Johnson στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (σ.σ.: στα ανατολικά προάστια) η Acsion Ltd. από τη Νότια Αφρική, του ομογενή επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη, που απέκτησε το εν λόγω ακίνητο μέσω πλειστηριασμού, δρομολογεί επένδυση συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα αφορά σε μικτές χρήσεις. Δυνητικά, όπως δηλώθηκε στη «Ν», θα αποτελείται από γραφεία, καταστήματα λιανικής, καθώς και ιατρικό κέντρο. Η επωνυμία του project είναι «Acsiopolis», η οποία είναι μια υβριδική λέξη από τις λέξεις «αξία», «action» και «πόλη», καθώς και το όνομα της εταιρείας (Acsion), και στόχος είναι η ολοκλήρωση της εν λόγω ανάπλασης μέχρι το τέλος του 2024.

Και πάλι στο ανατολικό μέτωπο, πρόθεση της Lamda Development και της Orilina που έχουν αποκτήσει οικόπεδα 72 στρεμμάτων όμορα στο εμπορικό mall «Mediterranean Cosmos» της Lamda Development, είναι η επέκταση του mall με τη δημιουργία retail park, κτιρίου γραφείων και ενδεχομένως και κατοικιών.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση 35 εκατ. ευρώ της Dimand μαζί με την Prodea Investments για την κατασκευή του εμβληματικού βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων HUB 26. Σημειωτέον ότι το HUB 26 βρίσκεται απέναντι από το επίσης εμβληματικό πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ζυθοποιΐας FIX, που έχει επίσης περιέλθει στην Dimand. Στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την παραμονή της έναρξης της φετινής ΔΕΘ, η διοίκηση της εταιρείας θα πραγματοποιήσει την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου της για την ανάπλαση του ιστορικού ακινήτου, που αναμένεται να περιλαμβάνει τόσο οικιστικές όσο και εμπορικές χρήσεις (υπό την έννοια των χρήσεων αναψυχής, όχι mall), καθώς επίσης και ξενοδοχείο.

Ισχυρή ζήτηση για χώρους γραφείων στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει, στο μεταξύ, η νεότερη εξαμηνιαία έρευνα της εταιρείας ΔΑΝΟΣ, μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS Real Estate, και διαβλέπει συνέχιση της φετινής ανοδικής πορείας των τιμών για τη συγκεκριμένη αγορά στη συμπρωτεύουσα και το 2024.

Υψηλών προδιαγραφών

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι επενδυτές εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα, συνδυαστικά με τα εν εξελίξει projects, κυρίως στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, να εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των ζητούμενων τιμών το 2024 ακόμη και κατά 15%.

Επίσης, φαίνεται πως η ζήτηση για τη μίσθωση γραφείων θα παραμείνει έντονη τουλάχιστον για την επόμενη διετία, με τις πολυεθνικές εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μίσθωση γραφείων έκτασης 1.000 έως 2.000 τ.μ.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τη μεγαλύτερη ζήτηση για γραφεία είναι το κέντρο της πόλης, καθώς και η ανατολική πλευρά της, με τη δυτική, ωστόσο, να μετατρέπεται σε ελκυστική επιλογή για τέτοιου είδους αναπτύξεις, αφού η απόσταση και η πρόσβαση από το κέντρο της πόλης είναι εύκολες. Επιπλέον, υπάρχει υψηλή ζήτηση για πράσινα γραφεία και όσοι ενδιαφέρονται για τα γραφεία ως επενδυτές αναζητούν ελάχιστη απόδοση 7%.