Skip to main content

Vodafone Ελλάδος: Στα 964 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδά της

Ενισχυμένη κατά 8,6%, στα 252 εκατ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία.

Με ρυθμό 2% αυξήθηκαν τα συνολικά έσοδα της Vodafone Ελλάδος στην οικονομική της χρήση που έληξε στο τέλος Μαρτίου (Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023) και με 2,6% τα έσοδα από υπηρεσίες.

Η οικονομική πληροφόρηση για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, νούμερο δύο στην Ελλάδα σήμερα με βάση τα έσοδα, προέρχεται από τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο όμιλος της Vodafone.

Αναλυτικότερα, τα συνολικά έσοδα της Vodafone Ελλάδος διαμορφώθηκαν σε 964 εκατ. έναντι 945 εκατ. ευρώ στη χρήση Απρίλιος 2021 – Μάρτιος 2022 και τα έσοδα από υπηρεσίες σε 877 εκατ. έναντι 855 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ομίλου τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν, λόγω της περιαγωγής (περισσότεροι τουρίστες το περασμένο καλοκαίρι) την ανάπτυξη που σημειώνεται στις υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των έργων ψηφιοποίησης που αναλαμβάνει η εταιρεία για το δημόσιο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έσοδα χονδρικής.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν 8,6% στα 252 εκατ. και οι επενδύσεις (capital additions) 15,1% στα 137 εκατ. ευρώ.

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στο τέλος Μαρτίου ήταν 4,269 εκατ. έναντι 4,254 εκατ. ένα χρόνο πριν, εκ των οποίων το 42,4% αφορούσε πελάτες με συμβόλαιο (περισσότεροι 15 χιλ. πελάτες).

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) παρέμεινε το ίδιο με ένα χρόνο πριν στα 10 ευρώ, ωστόσο, το ARPU στις συνδέσεις συμβολαίου διαμορφώθηκε στα 17 ευρώ έναντι 18 ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία η Vodafone Ελλάδας εμφανίζεται με μειωμένη συνδρομητική βάση 2,6% ή κατά 26 χιλ. πελάτες (946 χιλ. τέλος Μαρτίου έναντι 972 χιλ. ένα χρόνο πριν).

Η κατανάλωση δεδομένων στη συνδρομητική βάση κινητής της Vodafone αυξήθηκε 67,5% και διαμορφώθηκε σε 75.232 ΤΒ.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Vodafone Group κυριάρχησε η ανακοίνωση της διευθύνουσας συμβούλου, Margherita Della Valle, η οποία παραδέχθηκε ότι η απόδοση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου δεν ήταν αρκετά καλή, παρουσιάζοντας παράλληλα τη νέα στρατηγική που περιλαμβάνει 11.000 περικοπές θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι συνθήκες του κλάδου και η θέση της Vodafone μέσα σε αυτόν απαιτεί «να αλλάξουμε» ανέφερε η επικεφαλής του ομίλου και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο δράσης που καλύπτει προτεραιότητες όπως, επενδύσεις στην εμπειρία του πελάτη και το εμπορικό σήμα και απλοποίηση διαδικασιών στοχεύοντας μεταξύ άλλων σε ανάκαμψη στις προβληματικές αγορές της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αναφέρονται περίπου στο 10% των εργαζομένων της (στο τέλος του 2022 απασχολούσε περίπου 104.000 άτομα).

Σύμφωνα με πηγές από την Vodafone Ελλάδος οι περικοπές σε προσωπικό δεν την αφορούν. Αντίθετα σε τομείς αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα και η πληροφορική (ΙΤ),  προβλέπεται να καλυφθούν άλλες τουλάχιστον 50 θέσεις.