Skip to main content

Άρβιντ Κρίσνα: Η προειδοποίηση στους 260.000 εργαζόμενους της IBM για την τηλεργασία

«Μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την καριέρα σας»

Ο Άρβιντ Κρίσνα έχει ένα μήνυμα για τους 260.000 υπαλλήλους της IBM: Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την καριέρα σας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, της οποίας η επιχείρηση υβριδικού υπολογιστικού νέφους έχει επωφεληθεί από την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας, δήλωσε ότι δεν αναγκάζει κανέναν υπάλληλο να έρθει στο γραφείο ακόμα, αλλά όσοι δεν το κάνουν θα δυσκολευτούν να πάρουν προαγωγή, ειδικά σε διευθυντικούς ρόλους.

“Το να είσαι διευθυντής όταν  δουλεύεις από απόσταση είναι απλά δύσκολο, γιατί αν διαχειρίζεσαι ανθρώπους, πρέπει να μπορείς να τους βλέπεις πού και πού”, δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. “Δεν χρειάζεται να το κάνεις κάθε λεπτό. Δεν χρειάζεται να λειτουργείς σύμφωνα με τους παλιούς κανόνες του τύπου “‘ολοι βρίσκονται συνεχώς υπό το βλέμμα μου”, αλλά τουλάχιστον αυτό πρέπει να γίνεται μερικές φορές”.

“Βραχυπρόθεσμα μπορείτε πιθανώς να είστε εξίσου παραγωγικοί, αλλά η καριέρα σας πλήττεται”, είπε. “Η προαγωγή είναι λιγότερο πιθανή, επειδή κανείς δεν σας βλέπει. Θα είναι πιο δύσκολη. Όχι αδύνατη, αλλά πιθανώς πολύ πιο δύσκολη. “

Τα σχόλια του Κρίσνα έρχονται να προστεθούν στην εντεινόμενη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας έναντι της προσωπικής παρουσίας στο γραφείο, με ορισμένους διευθύνοντες συμβούλους να υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι -ιδιαίτερα οι νεότεροι- πρέπει να βρίσκονται στο χώρο τους συχνότερα, για να έχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και καθοδήγησης, την ώρα που άλλοι ειδικοί εστιάζουν σε έρευνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι και ακόμη πιο παραγωγικοί όταν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι.

Ωστόσο, το προσωπικό που εργάζεται στα γραφεία ξοδεύει 25% περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες επαγγελματικής εξέλιξης από ό,τι οι συνάδελφοί τους που εργάζονται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με στοιχεία οικονομολόγων που παρακολουθούν τις τάσεις της εργασίας από το σπίτι.

“Μου φαίνεται ότι δουλεύουμε καλύτερα όταν είμαστε μαζί από κοντά”, δήλωσε ο Κρίσνα, ο οποίος περιέγραψε την πολιτική επιστροφής της εταιρείας στο γραφείο ως εξής: “Σας ενθαρρύνουμε να έρθετε, σας περιμένουμε να έρθετε, σας θέλουμε να έρθετε”, προτείνοντας δουλειά στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Η εργασία από το σπίτι είναι πιο συνηθισμένη στους τομείς της τεχνολογίας και των  υπηρεσιών στους οποίους η IBM δραστηριοποιείται, όπως δείχνουν  τα στοιχεία. Αλλά με τις απολύσεις να αυξάνονται και τις θέσεις εργασίας να μειώνονται, ορισμένοι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η εργασία από το σπίτι θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια της εργασίας τους.

Ανάλογα με τις περιστάσεις

Ο Κρίσνα, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος αμέσως μετά το χτύπημα της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020, δήλωσε ότι οι άνθρωποι κάνουν μια επιλογή να εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά δεν χρειάζεται να είναι “μια επιλογή για πάντα – θα μπορούσε να είναι μια επιλογή αναλόγως με τις περιστάσεις. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι, εξήγησε, δεν εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου πελάτη ή πώς να κάνουν συμβιβασμούς όταν σχεδιάζουν ένα νέο προϊόν.”

“Δεν καταλαβαίνω πώς να μπορούν να τα καταφέρουν όλα αυτά εξ αποστάσεως”, είπε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα φέτος, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε περίπου 5.000 εργαζόμενους όταν ολοκληρωθούν. Παρόλα αυτά, ο Κρίσνα δήλωσε ότι η IBM έχει προσθέσει στο εργατικό δυναμικό της συνολικά, περίπου 7.000 άτομα το πρώτο τρίμηνο.

naftemporiki.gr