Skip to main content

Φλώρινα: Επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και Κίνα για την καραβίδα του γλυκού νερού στη λίμνη Βεγορίτιδα 

Καλές προοπτικές για την εκτροφή και μεταποίηση του συγκεκριμένου είδους και σε άλλες λίμνες της Βόρειας Ελλάδας.

Μία επιχείρηση από την Κίνα και δύο επιχειρηματίες από Ελλάδα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εκτροφή και μεταποίηση της καραβίδας του γλυκού νερού στη λίμνη Βεγορίτιδα στη Φλώρινα.

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Φλώρινας, που στηρίζει το εγχείρημα, με ενδιαφερόμενο γνωστό τοπικό επιχειρηματία, ενώ έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις με άλλον Έλληνα ενδιαφερόμενο επιχειρηματία και με εταιρεία συμβούλων που εκπροσωπούσε κινεζική επιχείρηση, η οποία επιθυμεί να αναπτύξει τέτοιες μονάδες στην περιοχή.

Σύμφωνα, εξάλλου, με μελέτη της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Γιάντση, η καλλιέργεια και μεταποίηση της καραβίδας του γλυκού νερού θα έχει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή, καθώς αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με ζήτηση στη διεθνή αγορά, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί τόσο στη Βεγορίτιδα όσο και στη λίμνη Πολυφύτου επίσης στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στη λίμνη Βόλβη στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Πόρτο Λάγος, λίμνη Ισμαρίδα κ.α.).

“Το Επιμελητήριο Φλώρινας στηρίζει και ενθαρρύνει τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ανάπτυξη της Φλώρινας, τη δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος και την διεύρυνση των θέσεων εργασίας στη μεταλιγνιτική εποχή”, τονίζει στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης. Τα ψάρια του γλυκού νερού, εξάλλου, μαζί με τις πιπεριές Φλωρίνης, τα τοπικά όσπρια, κρασιά και γλυκά κουταλιού, όπως τονίστηκε σε ημερίδα με θέμα “Γνωρίζω – στηρίζω τα προϊόντα του τόπου μου”, που διοργάνωσε πρόσφατα το Επιμελητήριο Φλώρινας, μπορούν να αποτελέσουν τη “βαριά βιομηχανία” της Φλώρινας στη μεταλιγνιτική εποχή.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Άνοιξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα μεγάλο Αγροδιατροφικό Συνέδριο από το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Φλώρινας.