Skip to main content

Ιnventio EDGE: Επενδύει 300 εκατ. σε τουρισμό, logistics

Σχέδια και για την ανάπτυξη αποθηκών 250.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο

Με «προίκα» την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της HIG Capital, το οποίο θα ξεπεράσει σε αξία τα 300 εκατ., συν τη δημιουργία logistics center 250.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδας, εκκινεί η Ιnventio EDGE Development.

Πρόκειται για τη νέα εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της Inventio (αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα) και του Πάνου Παναγιωτίδη (πρώην Chief Operating Officer της Dimand A.E.).

Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο κ. Παναγιωτίδης, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ιnventio EDGE Development, το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, έπειτα από 20 χρόνια στη Dimand, «η εταιρία θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη ακινήτων  προστιθέμενης αξίας. Ξεκινώντας έχουμε αναλάβει ήδη την υλοποίηση των επενδύσεων της HIG Capital στον κλάδο του τουρισμού (resorts) και των logistics.

Σκοπός του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου είναι η δημιουργία μιας ξενοδοχειακής αλυσίδας άνω των 15.000 κλινών με την επωνυμία Ella Resorts, ενώ στον κλάδο των logistics στοχεύουμε σε ένα δίκτυο αποθηκευτικών χώρων άνω των 600.000 τ.μ. που θα λειτουργεί υπό ενιαία διαχείριση με την επωνυμία Streem Logistics. Παράλληλα η εταιρία είναι σε συζητήσεις και με άλλους ξένους και εγχώριους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε άλλες κατηγόριες ακίνητων.»

Η HIG Capital παγκόσμια εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων με κεφάλαιο 43 δις. δολ. υπό διαχείριση, έχει «κτίσει» το χαρτοφυλάκιό της μέσω εξαγορών μη εξυπηρετούμενων δανείων και συμμετοχών σε συμφωνίες εξυγίανσης ή και απευθείας αγορών μετοχών.

Μεταξύ άλλων, έχει επενδύσει (2021) στη Makios Logistics SA, πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών logistics, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξαγοράσει τη δραστηριότητα των αποθηκών – ψυγείων της εταιρείας Olympias και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μία ακόμη μεγάλη μεταφορική εταιρεία.

Στον τομέα των αποθηκών επίσης σχεδιάζει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει γνωστές, χωρίς όμως ακόμα πολλές λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει ή άλλα σχετικά στοιχεία. Την κατασκευή ενός σύγχρονου logistics center 250.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδας στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία με πρόσβαση στη θάλασσα και άδεια για νέα λιμενική υποδομή.

Στον τομέα του τουρισμού η HIG έχει αποκτήσει πέντε ξενοδοχεία από τον όμιλο Κυπριώτη, στην Κω, δύο πέντε αστέρων (Panorama Hotel & Suites και Maris Suites) και τρία τεσσάρων (Aqualand, Hippocrates και Village Resort).

Ακόμη, έχει εξαγοράσει δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο (Paradise Village και Amilia Mare στην περιοχή Καλλιθέα) και τέσσερις στην Κέρκυρα (Mayor Hotels & Resorts, Mon Repos Palace ART Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery).

Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλές χώρες όσον αφορά το real estate και τον πιθανό αντίκτυπο στην Ελλάδα ο κ. Παναγιωτίδης σημειώνει: «Η χώρα μας πέρασε 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση των αξίων ακίνητων και ελάχιστη παραγωγή νέων επενδύσεων.

Σήμερα πάρα την αναπροσαρμογή οι αξίες των ακίνητων παραμένουν ανταγωνιστικές σε σύγκριση με την διεθνή αγορά ενώ υπάρχει σημαντική ανάγκη για αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών σε όλες τις κατηγορίες όπως ξενοδοχεία, γραφεία, logistics αλλά ακόμα και στις κατοικίες. Επιπρόσθετα όλες οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα (όπως και το χαρτοφυλάκιο της HIG Capital) έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα με πολύ θετικό outlook για το μέλλον.»

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και συνακόλουθα την άνοδο των επιτοκίων, υπογραμμίζει ότι «απαιτούν αναθεώρηση των business plans» και προσθέτει: «Είναι σίγουρο ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού και η αλλαγή των exit yields θα αναβάλουν αρκετές επενδύσεις στον χώρο του real estate».

Ο κ. Παναγιωτίδης εκτιμά επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η αγορά από το 2023 θα είναι η έλλειψη ανθρώπινων πόρων: «Η ταυτόχρονη έναρξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, των μεγάλων κτηρίων του Ελληνικού αλλά και των υπόλοιπων ιδιωτικών επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ελλείψεις σε ανθρώπινους πόρους και κατά συνέπεια καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων.»