Skip to main content

Η Ελλάδα υποδέχεται ουκρανικές startups – To καινοτόμο πρόγραμμα με τη σφραγίδα του ΣΕΒ

Στόχος του προγράμματος Greek-Ukrainian StartUp Gateway είναι να προσφέρει προσωρινή μετεγκατάσταση σε ουκρανικές start-ups και στους εργαζόμενούς τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ενίσχυσης ουκρανικών start-ups, μέσω της προσωρινής μετεγκατάστασης των ιδρυτών και των στελεχών τους στην Ελλάδα, της πολύπλευρης υποστήριξής τους, καθώς και της διασύνδεσης τους με ελληνικές επιχειρήσεις. Tο καινοτόμο πρόγραμμα «Greek-Ukrainian StartUp Gateway» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Guy Krief, συνιδρυτή των Bryq & Persado, και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε συνεργασία με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις HIGGS και SolidarityNOW.

Σημειώνεται ότι στην Ουκρανία ο τομέας της τεχνολογίας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε επίπεδο εξαγωγών και μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Microsoft και πολλές άλλες εταιρείες απασχολούν προσωπικό στην Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι το 20% των εταιρειών του Fortune 500 έχουν ομάδες ανάπτυξης εξ αποστάσεως στην Ουκρανία, αξιοποιώντας την πλούσια σε ταλέντα δεξαμενή μηχανικών και προγραμματιστών της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πάνω από 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας. Πολλοί Ουκρανοί βρίσκονται σε αναζήτηση προσωρινής κατοικίας για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.

Οι πρώτες αφίξεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος, στις 20 Νοεμβρίου έφτασε στην Αθήνα η ομάδα της “Giraffe”, μια πλατφόρμα/λογισμικό που διευκολύνει άλλες εταιρείες στη διαχείριση των συνδρομών τους. Αξιοποιώντας την συγκεκριμένη πλατφόρμα οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά ένα πάγιο κόστος τους. Η ομάδα αποτελείται από 5 νέα άτομα τα οποία μέχρι πριν λίγους μήνες ζούσαν στην Ουκρανία όπου και ήταν η έδρα της πολλά υποσχόμενης εταιρείας τους.

«Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα  Greek – Ukrainian Startup Gateway. Η διαδικασία μετεγκατάστασης πήγε πολύ καλά και η ομάδα στην Αθήνα ήταν πολύ βοηθητική. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ» ανέφερε ο Andrii Aleksieienko, CEO της εταιρείας Giraffe.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, έλαβε χώρα η άφιξη της δεύτερης εταιρείας την “IBeauty”, μία διαδραστική πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες μεταξύ άλλων έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με υπηρεσίες και επαγγελματίες ομορφιάς με βάση τις εξατομικευμένες απαιτήσεις τους. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά, άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν πλήρως το ενεργειακό σύστημα της χώρας και αυτό καθιστά αδύνατη την εκτέλεση του έργου μας. Χάρη του προγράμματος, είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε και να αναπτύξουμε την startup μας – iBeauty. Είναι ανεκτίμητη βοήθεια για εμάς, η υποστήριξή σας μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στο μέλλον» δήλωσε η Teresa Popil CEO της εταιρείας IBeauty.

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται μέσω του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος Greek-Ukrainian StartUp Gateway είναι να προσφέρει προσωρινή μετεγκατάσταση σε ουκρανικές start-ups και στους εργαζόμενούς τους (όπως και στις οικογένειές τους), επιτρέποντάς τους έτσι να συνεχίσουν να επιχειρούν με ασφάλεια και να δικτυωθούν με το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα παρέχει:

●     Δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων/ιδρυτών και οικογενειών στην Ελλάδα

●     Δωρεάν στέγαση για έως 15 ημέρες για τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους

●     Δωρεάν one-off εξοπλισμός/αναλώσιμα

●     Δωρεάν παροχή εργασιακού χώρου για έως 6 μήνες

●     Υποστήριξη στις διαδικασίες παροχής visa

●     Δωρεάν παροχή υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης

●     Διασύνδεση με ελληνικές επιχειρήσεις, νεοσύστατες και μεγάλες

●     Δωρεάν παροχή καρτών sim.

Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα από εταιρείες που είτε μέσα από χορηγίες είτε από δωρεές στηρίζουν έμπρακτα τον σκοπό δίνοντας την ευκαιρία σε Ουκρανούς πολίτες να αναπτύξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του ο Guy Krief αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η ιδέα για το πρόγραμμα. «Από την έναρξη του πολέμου ήρθα σε επαφή με διάφορους ιδρυτές start up από την Ουκρανία και αφού άκουσα τις ιστορίες τους, σκέφτηκα πως θα έπρεπε κάπως να τους βοηθήσουμε. Χάρις την υποστήριξη πολλών φορέων και εταιριών του ιδιωτικού τομέα, καταφέραμε να μετεγκαταστήσουμε την πρώτη εταιρεία και τους εργαζόμενους της στην Αθήνα. Από εδώ και πέρα εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να υποδεχτούμε πολλές περισσότερες» σημείωσε.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το οικοσύστημα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας, ανοίγει την αγκαλιά του σε ουκρανικές startups. Παράλληλα είμαστε ευγνώμονες προς όλες τις επιχειρήσεις που συνεισέφεραν σε αυτή την πρωτοβουλία» δήλωσε εκ μέρους του ΣΕΒ η Μάγκυ Αθανασιάδη, εκφράζοντας την ανάγκη η καινοτομία να γίνει γέφυρα συνεργασίας, ειρήνης συνύπαρξης και ανάπτυξης.

«Το HIGGS πιστό στις αξίες της αλληλεγγύης και της ενδυνάμωσης, δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για να συνδημιουργήσει  το ‘StartUpGateway’ αυτού του σημαντικού έργου υποστήριξης του ουκρανικού οικοσυστήματος των start ups. Μέσα από την τεχνογνωσία μας και με την βοήθεια των συνεργατών μας, αναλάβαμε να συντονίσουμε και να υλοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση ουκρανικών νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας έτσι το ελληνικό οικοσύστημα, προσφέροντας παράλληλα την βοήθεια που χρειάζονται αυτές οι ομάδες για να ανθίσουν μακριά από τον πόλεμο» σημείωσε ο Σωτήρης Πετρόπουλος.