Skip to main content

Γ’ τρίμηνο: Αυξημένες επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους και υψηλά μισθώματα

Σύμφωνα με ανάλυση της Cushman & Wakefield Proprius για την πορεία της αγοράς των γραφείων, το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι επενδύσεις ήταν περί τα 50 εκατ. ευρώ

Στα 300 εκατ. αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους, με τα μισθώματα να εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 4% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Σύμφωνα με την τακτική τριμηνιαία ανάλυση της Cushman & Wakefield Proprius για την πορεία της αγοράς των γραφείων, το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι επενδύσεις ήταν περί τα 50 εκατ. ευρώ. Ποσό, πάντως, που το χαρακτηρίζει χαμηλό σε σχέση με το αναμενόμενο για το σύνολο του έτους, σημειώνοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων δυσκολεύει την χρηματοδότηση των έργων και έχει αποτέλεσμα υψηλότερες απαιτήσεις απόδοσης καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος και η αστάθεια.

Προστίθεται, πως οι επικείμενες αναθεωρήσεις ενοικίων λόγω πληθωρισμού αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στους εκμισθωτές που δεν προστατεύονται από το κυβερνητικό ανώτατο όριο 3% και κατά συνέπεια να επιταχύνουν την τάση μείωσης στην αναζήτηση νέων γραφείων για εξοικονόμηση κόστους.

Ο μέσος όρος των μισθωμάτων για τα πρώτης κατηγορίας από άποψη ποιότητας γραφεία κινείται στην περιοχή των 25 ευρώ/τ.μ./μήνα, ίδιος με αυτόν που είχε καταγράψει και πέρσι η C&W Proprius (εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών περί τα ακίνητα).

Ωστόσο, στην ανάλυσή της που αναφέρεται στις βασικές περιοχές καταγράφει άνοδο κατά μέσο όρο 4%: Στο κέντρο της Αθήνας η τιμή μίσθωσης ενός ποιοτικού γραφείου διαμορφώθηκε στα 25 ευρώ/τ.μ./μήνα, έναντι 24 ευρώ/τ.μ./μήνα, πέρσι, στις λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων και στην Αττική Οδό επίσης 25 ευρώ/τ.μ./μήνα έναντι 23 ευρώ, στην Εθνική Οδό 16 ευρώ/τ.μ./μήνα, έναντι 15, στις Συγγρού και Βουλιαγμένης 22 ευρώ/τ.μ./μήνα, από 19 και στον Πειραιά 18 ευρώ/τ.μ./μήνα από 17 ευρώ.

Η μέση απόδοση (yield) για τα γραφεία έχει διαμορφωθεί σε 6,58%, χωρίς σημαντική μεταβολή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 (6,54%).

Για το 2023 η εκτίμηση είναι πως τα μισθώματα θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις, λόγω της προσφοράς νέων χώρων και του πληθωρισμού που ασκεί περαιτέρω ανοδική πίεση στα ενοίκια, αλλά όλα αυτά θα συμβαίνουν, ενώ συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ποιοτικών γραφειακών χώρων.

Με βάση επίσης τα στοιχεία C&W Proprius τα επόμενα 3 χρόνια θα δοθούν σε χρήση 140.000 τ.μ., γραφειακών χώρων εκ των οποίων το 18% είναι προ -μισθωμένο. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Στην αγορά γραφείων της Αθήνας καταγράφηκαν 15 νέες συμφωνίες μίσθωσης που αφορούσαν 20.000 τ.μ. διαμορφώνοντας το συνολικό όγκο που έχει απορροφηθεί φέτος στα 53.000 τ.μ. περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2021. Όπως σημειώνεται, γενικότερα, οι συναλλαγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κλείσουν και η πλειοψηφία των μισθωτών προτιμά να ανανεώσει τις τρέχουσες μισθώσεις με ή χωρίς μείωση χώρου.

Η C&W Proprius αναφέρει ως μια σημαντική εξέλιξη για την εν λόγω αγορά, την επιλογή από την Alpha Bank της κοινοπραξίας Dimand – EBRD- Premia Properties ΑΕΕΑΠ για το έργο Skyline, την αξιοποίηση δηλαδή χαρτοφυλακίου 575 ακινήτων αξίας περίπου 500 εκατ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.