Skip to main content

Περί Ανάπτυξης: Ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια – Η έννοια της αναδιάρθρωσης οφειλών

Πώς μπορεί να γίνει η αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου δανείου.

Πολλές φορές μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών ή επιχειρήσεων και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (funds), ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης / εξόφλησης ληξιπρόθεσμων δανείων, η αναδιάρθρωση οφειλών. Το ύψος της καταβολής σχετίζεται με το χρόνο αποπληρωμής και το ποσό που κάθε επιχείρηση δύναται να πληρώσει.

Η αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου δανείου, μπορεί να γίνει:

  • Είτε «εφάπαξ» και ο πελάτης να κερδίσει ένα σημαντικό «κούρεμα» της οφειλής
  • Είτε με «δόσεις» και ο πελάτης να κερδίσει και εδώ ένα πιο μικρό «κούρεμα», αλλά και μείωση του τελικού επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Το «κούρεμα», η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου σχετίζονται με τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης. Για τον λόγο αυτόν, οι τράπεζες ζητούν η κάθε πρόταση αποπληρωμής να συνοδεύεται από ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan), που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης, μετά την αναδιάρθρωση των οφειλών της. Στην εποχή μας, η ύπαρξη ενός Business Plan είναι επιτακτική για την πλειονότητα των επιχειρήσεων και όχι μια πολυτέλεια, όπως στο παρελθόν, καθώς είναι, πιθανότατα, το βασικότερο εργαλείο επιχειρηματικής λειτουργίας.

Εδώ έρχεται επιτακτικά η ανάγκη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων», καθώς η αναδιάρθρωση οφειλών δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση, είναι μια τεχνική, διότι η εκάστοτε επιχείρηση από την μια πλευρά θέλει να ρυθμίσει και να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα δάνειά της και από την άλλη, να πάρει νέα δάνεια και γενικά να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Ο νόμος «Περί Αναδιαρθρώσεων» 4738/2020 έχει καθολικό χαρακτήρα, είναι «ο νόμος όλων», που προβλέπει μια μοναδική διαδικασία ρύθμισης χρεών για όλες τις οφειλές. Οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και σε έως 420 δόσεις προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Έχοντας μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, η BSS έχει αναδειχθεί κυρίαρχη εταιρεία στην παροχή υπηρεσιών Ρύθμισης Οφειλών, αναλαμβάνοντας ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά τη διευθέτηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών.